Съединените щати разкритикуваха вчера акцията по изгаряне на екземпляр на

...
Съединените щати разкритикуваха вчера акцията по изгаряне на екземпляр на
Коментари Харесай

САЩ разкритикуваха изгарянето на екземпляр на Корана в Швеция

Съединените щати разкритикуваха през вчерашния ден акцията по изгаряне на образец на Корана пред джамия в Швеция, съобщи Ройтерс.

Мъж раздра и изгори в сряда образец на Корана пред централната джамия в Стокхолм, на първия ден от мюсюлманския празник Курбан байрам - акция, която разгневи Турция, от чиято поддръжка Швеция се нуждае по пътя си към участието в НАТО. 

Според Вашингтон акцията основава " атмосфера на боязън ", която лимитира способността на мюсюлманите в Швеция да практикуват свободно религията си, съобщи на всекидневния си брифинг представителят на американския Държавен департамент Мат Милър. 

" Бих споделил, че осъждаме това. Смятаме, че демонстрацията основава атмосфера на боязън, която ще засегне способността на мюсюлманите и на членовете на други религиозни малцинства в Швеция свободно да упражняват правото си на вяра и на изповядване на религия ", посочи Милър, добавя Българска телеграфна агенция.

" Смятаме също по този начин, че даването на позволение за демонстрацията е в поддръжка на свободата на изразяването и не е подучване на дейностите по време на демонстрацията ", сподели още американският представител.

Шведската полиция позволи провеждането на демонстрацията с изгарянето на образец на Корана, само че по-късно предяви обвинявания против причинителя на демонстрацията в подбудителство към ненавист на етническа и национална основа, отбелязва Ройтерс.

Швеция изяви предпочитание да се причисли към НАТО, откакто съветските сили нахлуха в Украйна предходната година, само че Турция се опълчи на участието на Швеция с аргумента, че шведските управляващи са дали опция на хора, които Анкара възприема като терористи, да намерят леговище на шведска територия.

Милър отхвърли да разяснява дали демонстрацията с изгарянето на образец на Корана ще се отрази на връзките сред Турция и Швеция и върху шведската кандидатура за участие в НАТО, само че означи, че Вашингтон е на мнение, че Швеция е подготвена да се причисли към Алианса.

" Време е за пълноправно участие на Швеция в НАТО ", сподели представителят на Държавния департамент.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насочи съществени рецензии към Швеция по отношение на демонстрацията и сподели, че Турция няма да се преценява с провокации и закани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР