Съединените щати призовават своите съюзници от Европа да заемат по-твърда

...
Съединените щати призовават своите съюзници от Европа да заемат по-твърда
Коментари Харесай

САЩ натискат Европа за по-твърда позиция към Китай

Съединените щати приканват своите съдружници от Европа да заемат по-твърда позиция по отношение на Китай, за да се опълчват на провокациите, отправени от Пекин, оповестява " Файненшъл таймс ".

Анонимен източник, осведомен с въпроса, показа, че Вашингтон употребява политиките си за подкрепяне на Украйна като лост, с цел да получи повече поддръжка за своя метод във връзка с Индо-Тихоокеанския район.

" Изместването от страна на американците по този въпрос е видимо. Пределно ясно е, че те са решили, че в този момент е моментът да продължат по този въпрос ", означи и различен източник.

Независимо от това обаче определени европейски страни не наподобяват склонни да съгласуват изцяло позицията си по отношение на Китай с тази на Съединени американски щати. Някои публични лица пък показаха опасения, че диалозите по този въпрос могат да отвлекат вниманието от по-неотложния проблем сега, а точно войната в Украйна.

Преди седмица шефът на НАТО предизвести западните страни да внимават да не основават нови зависимости към Китай в опит да се откъснат от съветските енергийни доставки на фона на войната на Москва против Киев.

Виждаме възходящи старания от страна на Китай да управлява нашата сериозна инфраструктура, веригите за доставки и основните ни индустриални браншове, уточни тогава той и добави, че не трябва " да даваме на властническите режими никакъв късмет да се възползват от нашата накърнимост ".

Очевидно имайки поради Китай, няколко дни по-късно той още веднъж съобщи, че държавите членки на НАТО трябва да оценят зависимостта си от артикули, които си набират от автократични режими, разнообразни от Русия.

Министър-председателят на Финландия Сана Марин също предизвести, че Европа сега е твърде технологично подвластна от Китай и би трябвало да внимава с това.

През автуст изследване сподели, че германската стопанска система е станала по-зависима от Китай през първата половина на 2022 година, като директните вложения и комерсиалният й недостиг са достигнали нови висоти, въпреки политическия напън върху Берлин да се дистанцира от Пекин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР