Съединените щати притискат Европейския съюз да преосмисли намерението си за

...
Съединените щати притискат Европейския съюз да преосмисли намерението си за
Коментари Харесай

САЩ предупреждават ЕС да не изключва американски оръжейни фирми от своите военни проекти


Съединените щати притискат Европейския съюз да премисли желанието си за основаване на Европейски боен съюз, който би изключил американските компании от оръжейни контракти и би подкопал НАТО. Това се споделя в писмо на двама заместник-шефове на Пентагона - Елън Лорд и Андреа Томпсън, до шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, забелязано от Ройтерс и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

В писмото, датирано от 1 май, американското държавно управление споделя, че рестриктивните мерки, които се плануват за присъединяване на компании от страни отвън Европейски Съюз в отбранителни стратегии на бъдещия боен съюз, са " отровни хапчета ", които могат да разрушат зараждащите се връзки сред Европейски Съюз и НАТО в областта на взаимната защита. Предупреждава се, че Съединени американски щати, въпреки и с принуда, биха били принудени да вкарат реципрочни ограничавания за европейските сътрудници. Създава се риск от " повтаряне, неинтероперабилни военни системи и ненужна конкуренция сред НАТО и Европейски Съюз ", са споделя в писмото от Пентагона.

Всякакви правила, ограничаващи присъединяване на американски компании от отбранителния бранш, биха били равнозначни на " трагичен поврат в 30-годишната засилена интеграция на трансатлантическия защитителен бранш ", се отбелязва в американското обръщение.

Администрацията на президента Доналд Тръмп към този момент предизвести държавните управления от Европейски Съюз през февруари м.г., че Съединени американски щати би трябвало да играят централна роля в новия европейски проект, разгласен към този момент като рамково " Постоянно структурирано съдействие ". Но политиката " Америка преди всичко " на Тръмп, проблемите, създавани пред присъединяване на европейски компании, искащи да пробият на американския оръжеен пазар, и годините на прахосани средства за защита, са основната мотивация на европейските старания за по-добра интеграция на въоръжените им сили, отбелязва Ройтерс.

Правителствата на страните от Европейски Съюз се пробват да договорят до юни законови рамки, които да разрешат присъединяване и на страни отвън Европейски Съюз, в това число Съединени американски щати и Англия след излизането й от Европейски Съюз. Това бе един от въпросите, обсъждани от министрите на защитата от Европейски Съюз на днешните им диалози в Брюксел. Франция обаче желае присъединяване на трети страни в европейски отбранителни планове да бъде сведено до най-малко с аргумента, че Европа би трябвало да сътвори своя стратегическа автономност.

А съгласно немската военна министърка Урсула фон дер Лайен европейците най-сетне са се заели да вършат това, което американците от доста години изискват от тях като съдружници - да изградят свои лични отбранителни качества.

Според неназован европейски държавен чиновник, писмото от Пентагона демонстрира, че в Съединени американски щати " не схващат по какъв начин работи Европейският съюз ", тъй като замисленият защитителен пакт и фонд са единствено един от методите за съгласуваност със Съединени американски щати. " Те виждат в текста (за новия пакт) единствено това, което " огражда " европейския континент от съдействие с Америка, а това не е правилно ", сподели служителят, представен от Ройтерс.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР