Съединените щати правят всичко възможно да ограничат технологичния прогрес в

...
Съединените щати правят всичко възможно да ограничат технологичния прогрес в
Коментари Харесай

Технологичното отделяне на САЩ и Китай е необратимо

Съединените щати вършат всичко допустимо да лимитират софтуерния напредък в Китай. Наскоро Вашингтон разгласи необятен набор от ограничаващи ограничения против износа на полупроводникови технологии и подготвени микросхеми за Китай.

Тези ограничения включват по-специално вторични наказания против всички компании, които ще си сътрудничат с китайски производители на съвременни микросхеми. Китайските специалисти към този момент са съгласни, че софтуерното обособяване на Съединени американски щати и Китай най-вероятно е минало точката на невъзврат /тази, от която няма връщане/.

Санкциите на Съединени американски щати допускат, че американските полупроводникови компании в този момент се нуждаят от позволение за експорт на високопроизводителни чипове, предопределени за приложения с изкуствен интелект, в Китай. Дори създадени отвън Съединени американски щати микросхеми, свързани с изкуствен интелект и суперкомпютри, ще изискват позволение от американските управляващи за експорт в Китай.

Американските компании ще би трябвало да получат утвърждения за доставка на съоръжение на китайски производители, в случай че техните заводи създават чипове памет или процесори с размер от 16 нанометра или по-малки. Освен това всяко „ лице от Съединените щати “ би трябвало да получи позволение от управляващите на Съединени американски щати, в случай че желае да взе участие в създаването или производството на полупроводници в избрани индустриални обекти в Китай.

В допълнение към това Съединени американски щати прибавиха водещия китайски производител на чипове за памет YMTC и 30 други китайски компании към листата на „ непроверените “.

Хан Сяомин, общоприет управител на основаната в Пекин компания за вложения в полупроводниковата промишленост Jiwei Insights, има вяра, че прецизното съблюдаване на оповестените от Съединени американски щати ограничения ще заплаши до 30% от приходите на колосите в полупроводниковата промишленост в Съединени американски щати и света, доколкото една трета от общия им приход съставляват доходи, основани на Китайския пазар.

От най-големите компании най-засегнати ще бъдат световноизвестните производители на полупроводници и чипове от Южна Корея и Япония, тези най-близки азиатски съдружници на Съединени американски щати. Те също са членове на основания от американците съюз Chip 4. Компаниите в тези страни имат тесни връзки с пазара на полупроводници в континенталната част на Китай, тъй че те заемат прекомерно сдържана позиция във връзка с новите правила на администрацията на Байдън.

Южнокорейската SK Hynix съобщи, че е осигурила утвърждение от Министерството на търговията на Съединени американски щати за доставка на съоръжение и артикули, нужни за създаване и произвеждане на DRAM (Dynamic Random Access Memory) полупроводникови устройства в китайските уреди без спомагателни разрешителни. DRAM чиповете са съставни елементи на флаш памет, употребявани в смарт телефони, лични компютри и сървъри. SK Hynix има заводи за произвеждане на микросхеми в КНР в град Wuxi (провинция Jiangsu).

Все още не е ясна обстановката с южнокорейската Samsung Electronics. По предварителни данни тя също по този начин е получила позволение от държавното управление на Съединени американски щати да внася съоръжение за произвеждане на чипове за една година в своите фабрики в Китай без в допълнение позволение от Вашингтон.

Тези отстъпки, към които Съединени американски щати са принудени да прибегнат незабавно след оповестяването на антикитайските наказания, значат, че за администрацията на Байдън е извънредно мъчно да изключи Китай от международните вериги за произвеждане и доставка на чипове: тя би трябвало да се преценява със съществуващите форми на разделяне на труда и изискванията за доходност на производството в бранша.

Според индустриалната асоциация SEMI Китай от дълго време е най-големият пазар в света за съоръжение за произвеждане на полупроводници. Обемът на продажбите на такова съоръжение в континентален Китай през предходната година доближи 29,62 милиарда $ (почти 29% от международния пазар на този вид оборудване).

Чуждестранните снабдители са загрижени, че заместването на вноса на чипове от Китай на вътрешния пазар ще значи сериозен спад в приходите за тях и риск от изтласкване от китайския пазар. Това се отнася да вземем за пример за тайванската TSMC (Тайван също е член на алианса Chip 4).

Южна Корея и Япония се конкурират с Тайван във веригата за доставки на полупроводниковата промишленост на китайския пазар. Ако TSMC бъде принудена да понижи наличието си в континентален Китай, това ще обезпечи по-голям пазар за неговите южнокорейски съперници.

Достатъчно високо равнище на развиване на микроелектрониката в Китай, съчетано с обемен и прелъстителен пазар, ще разреши на китайските компании да поддържат районните вериги за доставки и да преодолеят следствията от глобите, макар компликациите.

Гао Шиванг, шеф на Китайската комерсиална камара за импорт и експорт на машини и електронни артикули, споделя, че последното ограничаване на Съединени американски щати може да забави, само че не и да задуши софтуерния напредък на Китай. В момента в Китай се основава китайско-южнокорейски фонд, търгуван на борсата, който ще влага във водещи китайски и корейски компании за полупроводници, в това число Samsung Electronics.

Китайските компании интензивно минават към нови технологии за нареждане на транзистори в микросхеми, пробвайки се да реализират по-висока продуктивност на процесора в относително зрели софтуерни процеси. SMIC, най-големият китайски контрактуван производител на чипове, стартира доставки на чипове, създадени в сходство със 7nm стандарти, освен това употребявайки предходното потомство литографско съоръжение.

Китай е изправен пред задачата да усили равнището на локализация на основното съоръжение за произвеждане на микросхеми (сега е по-малко от 10%), по-специално литографски машини, посредством стартиране на китайски съставни елементи в производството.

Въпреки усилването на американските репресии, SMIC усили приходите си през второто тримесечие на годината. Китайските специалисти са съгласни, че е малко евентуално американските компании да усилят възвръщаемостта без експорт на чипове за Китай и е малко евентуално да могат да реинвестират задоволително в научноизследователска и развойна активност, нужна за възобновяване на водачеството им в промишлеността.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР