Съединените щати политизират и идеологизират всичкоПреди шест месеца Байдън увери

...
Съединените щати политизират и идеологизират всичкоПреди шест месеца Байдън увери
Коментари Харесай

САЩ, Китай и остров Тайван - край на неяснотата

Съединените щати политизират и идеологизират всичко

Преди шест месеца Байдън увери Си Дзинпин, че Съединените щати се придържат към правилото на " един Китай ". Че „ Съединени американски щати не се стремят да трансформират китайската система, не се стремят да укрепват съюзи против Китай и не имат намерение да влизат в спор с Китай “. Това означаваше, че Съединените щати не поддържат независимостта на Тайван и се надяват, че мирът и стабилността ще бъдат непокътнати в Тайванския пролив.

Принципът на " един Китай ", приет от множеството страни по света, значи съществуването единствено на една китайска страна със столица в Пекин, макар обстоятелството, че има друга, която претендира да се назовава " Китай " - остров Тайван. Този принцип е публично приет от Съединените щати през 1979 година

Тайван, наоколо до Китай, е „ комфортен “ за Съединени американски щати в съвсем същия смисъл, в който им е „ комфортно “ да имат Украйна с проамерикански режим покрай границите на Руската федерация. Президентът Байдън сподели, че Съединени американски щати ще бъдат подготвени да се намесят, с цел да защитят Тайван, в случай че Китай нахлуе на острова. Край на политическата неизясненост по отношение на съществуването на острова като самостоятелен от континентален Китай.

Джо Байдън не е Джими Картър. И в този момент не е 1979 година, когато съществуваше суперсилата на Съюз на съветските социалистически републики и президентът на Съединени американски щати подписа „ Закона за връзките с Тайван “, признавайки острова за част от КНР. Законът от 1979 година е признат, както е посочено в преамбюла му, „ за поддържане на мира, сигурността и стабилността в Западния Тихи океан “. А Байдън, до момента в който беше в Токио на 23 май, в отговор на въпрос дали Съединените щати са подготвени да „ вземат военно присъединяване в отбраната на Тайван “, сподели: „ Да. Това е ангажимент, който поехме… Очаквам, че доста зависи от това какъв брой уверено светът ще даде да се разбере, че този тип дейности [нашествието на Китай в Тайван] ще докара до дълготрайно отрицание.”

Светът в очите на представителите на американския хайлайф са Съединените щати и тези, които те ще слагат до себе се, с цел да „ пазят “ една част на Китай от другата. Японският министър председател Кишида седна до Байдън. И Кишида чинно съобщи, че „ едностранните опити за смяна на статуквото със мощ, както в Украйна, в никакъв случай не би трябвало да се толерират в Индо-Тихоокеанския район “.

Японският министър председател и американският президент настойчиво подчертаваха пред репортерите значимостта на мира и стабилността в Тайванския пролив (очевидно по тази причина Байдън утвърди напъните на Япония за „ фундаментално подсилване на отбранителните качества “).

Преките вложения на Съединени американски щати в района през 2020 година възлизат на повече от 969 милиарда $, потвърждавайки изказванието, че Съединени американски щати „ е икономическата мощност на Индо-Тихоокеанския район и разширението на икономическото водачество на Съединени американски щати тук е от изгода за американските служащи и предприятия, както и за хората от района “, написа американското онлайн издание Global Security.

Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) е икономическият съставен елемент на Индо-тихоокеанската тактика на Съединени американски щати, която мнозина в Азия считат, че е съсредоточена към военни въпроси. IPEF обаче не е съглашение за свободна търговия. Посочва се, че това е самодейност за определяне на „ правила “ в четири области: резистентност на търговията (укрепване на световните вериги за доставки), инфраструктура, декарбонизация и битка с корупцията.

Правилата ще бъдат определяни от Съединени американски щати за сътрудниците, които са се включили към самодейността: Австралия, Бруней, Индия, Индонезия, Япония, Република Корея, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, които дружно създават 40 % от международния Брутният вътрешен продукт.

„ Установените правила за търговия “, разгласи Белият дом, би трябвало на първо място да радват „ американски служащи, дребни предприятия и фермери, които ще получат благоприятни условия да се конкурират в Индо-Тихоокеарския район “. Е, ще зарадват и военно-промишленият комплекс на Съединени американски щати, тъй като точно с американските оръжия ще се отстоява „ свободата и независимостта “ на Тайван.

Лесно е да се види, че измежду подписалите новото съглашение със Съединени американски щати има единствено три страни-членки на АСЕАН: Виетнам, Филипините и Сингапур. В тяхна изгода е, че проектите на Съединени американски щати в Индо-Тихоокеанския район са ориентирани към противопоставяне на възходящото въздействие на Китай. Останалите страни от АСЕАН, изключително дребните и междинните, евентуално ще останат неутрални. Защото им е мъчно да отгатнат на коя страна ще се извърнат Съединените щати на следващия ден, в случай че китайският военно-морски флот се появи на хоризонта.

В деня на оповестяването на IPEF китайският външен министър Ван И сподели: „ Така наречената Индо-Тихоокеанска тактика е обречена на неуспех “, тъй като „ провокира от ден на ден и повече нерешителност и безпокойствие, пробва се да заличи самото име „ Азиатско-тихоокеански " и ефикасната архитектура на районно съдействие към Китай... Съединени американски щати политизират и идеологизират икономическите въпроси, като употребяват стопански средства, с цел да принудят страните от района да избират сред Китай и Съединените щати. "

В Токио въпросът не се ограничаваше до оповестяването на индо-тихоокеанската икономическа конструкция. Столицата на Япония също беше хазаин на срещата на върха на Quad, на която водачите на Съединени американски щати, Япония, Индия и Австралия оповестиха проект за мониторинг на морето в Индо-Тихоокеанския район, като дадоха обещание да влагат 50 милиарда $ в инфраструктура, с цел да противодействат на Китай. В взаимно изказване Джо Байдън, Фумио Кишида, Нарендра Моди и Антъни Албанезе оповестиха, че Quad „ е мощ на положителното “ и „ се ангажира да дава осезаеми изгоди за целия свят “. Каква ще е тази " изгода ", ще забележим скоро...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР