Съединените щати планират да забранят вноса на руски уран за

...
Съединените щати планират да забранят вноса на руски уран за
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако САЩ се откажат от руско ядрено гориво?

Съединените щати възнамеряват да забранят вноса на съветски уран за двадесет години. В същото време Съединените щати към този момент са изцяло подвластни от вноса на нуклеарно гориво. Последствията за нуклеарния пазар от такова ембарго може да са даже по-тежки, в сравнение с за международния петролен пазар, считат специалисти.

Законопроект за възбрана на вноса на нискообогатен уран от съветски генезис до 2040 година е утвърден от Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, оповестяват осведомителните организации. Законопроектът предлага да се забрани закупуването на уран, създаден в Русия или от някое от предприятията, регистрирани в Русия.

Основната точка на законопроекта обаче е друга: той предлага да се включи опцията за унищожаване на възбраната, в случай че не бъдат открити други източници на доставка или „ в името на националните ползи на Съединени американски щати “. Това може да бъде направено взаимно от министъра на енергетиката на Съединени американски щати съгласно Държавния департамент и министъра на търговията. Освен това министерството на енергетиката на Съединени американски щати ще може да издава позволения за импорт на съветски уран в размерите, позволени от настоящото американско законодателство.

Ако този закон бъде признат, най-вече ще пострадат самите Щати. „ Русия към момента остава значим снабдител на нуклеарно гориво за Съединените щати и международния пазар. Ако Съединени американски щати се намесят толкоз внезапно в нуклеарния бранш, следствията ще бъдат по-тежки и комплицирани от следствията за международния петролен пазар след въвеждането на петролни наказания. Ядреният пазар е по-фокусиран върху дълготрайните контракти, в сравнение с пазарът на нефт. Освен това нуклеарният бранш е по-концентриран и това е проблем. Русия управлява 11-12% от международния индустриален потенциал на международния петролен пазар, а заема повече от 40% от пазара на услуги за обогатяване на уран. За пазара на нуклеарно гориво това може да бъде игра с изцяло непредсказуеми последствия, на първо място за самия американски пазар “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Някога Съединените щати бяха водач в нуклеарната енергетика и дружно със Съветския съюз направляваха по-голямата част от сферата на обогатяването на уран и производството на нуклеарно гориво. Но обстановката от дълго време е друга.

Световната нуклеарна асоциация пресмята, че годишно са нужни 17 000 тона уран, с цел да работят американските нуклеарни реактори, само че производството на уран в самите Съединени щати предходната година е било под 100 тона. В Съединени американски щати остава да действа единствено един цех за обогатяване на уран в щата Ню Мексико и той принадлежи на европейския консорциум „ Уренко “ (Великобритания, Германия, Холандия). Всички първични материали са вносни. Съединените щати са принудени да внасят гориво, по-специално от „ Уренко “, която доставя гориво на Съединени американски щати от европейски фабрики, и от Росатом.

Според специалиста опитът да се ограничи подобен огромен състезател на нуклеарния пазар като Русия неизбежно ще докара до увеличение на разноските и цените на горивата в целия свят, а американските консуматори ще бъдат принудени да заплащат най-вече.

„ Може да забележим обстановка, сходна на обстановката на петролния пазар, когато съветският нефт стартира да се продава с отстъпка след въвеждането на наказания. Новият консуматор ще подписва контракти за доставка на съветско нуклеарно гориво с отстъпка. Но защото цените в света ще се покачат доста съществено, даже и с отстъпка, нашето гориво ще коства по-високо от цените, които съществуват в този момент. Всъщност американският консуматор ще заплати най-високата цена за тези наказания. " - аргументира се Кондратиев.

В същото време, за разлика от петролния пазар, на нуклеарния пазар надали ще се появят медиатори - търговци, които ще препродадат съветско нуклеарно гориво на американски компании.

„ Това е друг пазар, където е мъчно да се правят търговски действия. Като се има поради размерът на американския пазар, ще се втурнат из пазара и ще се опитат да намерят други снабдители. Сега това наподобява като съвсем невъзможна задача. Защото за доставките на горива са в действие дълготрайни контракти за десетилетия. Струва ми се, че ще бъде доста мъчно да се намерят консуматори на пазара, които да са подготвени да трансферират своите размери на американците. Настоящата конструкция на потенциала не допуска опция за избор. Беше допустимо при започване на 90-те години, само че от този момент доста се промени. Сега в западния свят няма подобен остатък на мощности “, споделя специалистът от Института по енергетика и финанси.

За Съединени американски щати е мъчно да разчитат даже на своите другари – европейците. „ Сега Франция не се доставя изцяло и зависи от доставките от Русия. Ако френските компании стартират да работят на американския пазар, това ще значи още по-голяма взаимозависимост на френските консуматори от Русия. Не съм сигурен, че френското държавно управление ще се съгласи с това, а Съединени американски щати ще бъдат подготвени за този сюжет “, споделя Кондратиев.

В азиатските страни, в това число Индия, „ Росатом “ още веднъж участва. Китай има личен потенциал, само че ще бъде доста мъчно за Съединени американски щати да реализират съглашение с Пекин.

„ Не имам вяра, че ще има подобен тип световно преразпределение, при което всички се съгласяват да доставят уран на Съединените щати, с цел да заменят доставките от Русия, и всичко това се случва относително бързо и по проект “, споделя специалист от промишлеността.

Следователно тези евентуални наказания са по-скоро детайл от политически пазарлъци в Съединени американски щати сред разнообразни политически сили. „ Производствените компании, които ръководят нуклеарни централи в Съединените щати, са склонни да поддържат републиканците. Демократическата партия е по-вероятно да получи поддръжка от компании за възобновима сила. Тук демократите евентуално се пробват да разиграят „ съветската карта “, което постоянно вършат през последните години, и да наложат наказания против съветската нуклеарна промишленост. Техните политически съперници, с цел да не бъдат упрекнати в благосклонности към Русия, постоянно са принудени да поддържат най-странни антируски ограничения. Следователно това евентуално може да докара до приемането на такива наказания “, не изключва Сергей Кондратиев.

Най-вероятният сюжет обаче е следният: на равнище Конгрес ще бъде взето решение по политически аргументи, само че по-късно администрацията на Съединени американски щати ще работи рационално и ще замрази или прекрати тези ограничавания, прибавя специалистът. Този сюжет се е изпълнявал повече от един път.

И въпреки всичко специалистът не изключва нещо да се обърка в администрацията на Съединени американски щати – и глобите в действителност да стартират да работят. Но в този случай има огромна възможност след известно време - към година - те да бъдат спрени.

Особеността на нуклеарната промишленост е, че има огромни ресурси от нуклеарно гориво за няколко месеца или даже години напред. А самото гориво се налива в реакторите на няколко месеца. Следователно въвеждането на наказания няма да докара до бързо затваряне на атомните електроцентрали в Съединени американски щати, те ще продължат да купуват складирано гориво, единствено на по-висока цена. А когато запасите се изчерпят, американските управляващи ще могат да отстранен възбраната за импорт на съветско гориво. Неслучайно тази опция е ясно посочена в законопроекта.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР