Съединените щати отново настъпиха Китай по мазола. Председателят на Камарата

...
Съединените щати отново настъпиха Китай по мазола. Председателят на Камарата
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Спорът за Тайван може да прерасне в световна война

Съединените щати още веднъж настъпиха Китай по мазола. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси организира виртуален диалог с вицепрезидента на Тайван Уилям Лай, до момента в който той преминаваше през Сан Франциско. Преди това Лай направи посещаване в Хондурас с вярата да го защищити от спиране на дипломатическите връзки с Тайван. Китай беше надълбоко уязвен от това деяние на Пелоси. Китайският дипломат в Съединените щати Цин Ган, говорейки по американското радио, предизвести, че в случай че Вашингтон тласне острова към цялостно разкъсване с Китай, това ще докара до боен спор сред Съединени американски щати и Китай. Пекин споделя, че желае още веднъж да сплоти острова по кротичък метод, само че не изключва боен вид. Според Пентагона Китай ще има силата за сходна интервенция след шест години, написа съветският вестник „ Независимая газета “, представен от Агенция " Фокус ".

Уилям Лай публично отлетя за Хондурас, с цел да участва на встъпването в служба на новия президент на страната. Целта беше да се попречи на Хондурас да се обърне към Китай, по образеца на повече от дузина други дребни страни в Латинска Америка, Африка и южната част на Тихия океан, които прекъснаха дипломатическите връзки с Тайпе в интерес на Пекин. Само 14 страни към момента поддържат публични връзки с Тайван.

В Хондурас Лай организира къс диалог с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис и до момента в който се връщаше в родината си през Сан Франциско, той приказва отдалечено с Нанси Пелоси. Това разгневи Пекин. „ Случаят може да приключи с боен спор сред Съединени американски щати и Китай, в случай че Съединени американски щати насърчат Тайван да разгласи самостоятелност. Проблемът с Тайван е най-голямото „ буре с барут “ сред Китай и Съединените щати “, сподели китайският дипломат във вашингтон Цин Ган по Американското публично радио NPR.

Според закона Вашингтон публично признава Пекин, а не Тайпе. Законът изисква Съединени американски щати да дават на острова средства за защита. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обаче провокира дискусия през октомври, когато сподели, че Съединени американски щати ще се притекат на помощ на Тайван, в случай че той бъде нападнат. Както напомня Reuters, Марк Мили, ръководител на Обединеното командване на началник-щабовете на Съединени американски щати, предвижда в тирада пред Конгреса, че Китай има намерение да сътвори благоприятни условия за офанзива на Тайван през идващите шест години, само че не наподобява да направи това по-рано.

Китайското англоезично издание на Китайската комунистическа партия (ККП) Global Times написа, че думите на посланика са явен сигнал към политическите елити на Съединени американски щати да спрат да си играят с огъня. Но Вашингтон в никакъв случай не е бил доста схватлив към предизвестията на Китай. Във всеки случай в телефонен диалог с китайския външен министър Ван И държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен се опита да трансферира тематиката към рецесията към Украйна. Той прикани Китай да употребява въздействието си върху Русия, с цел да помогне за дипломатическо съглашение.

Логиката на Блинкен и заместничката му Виктория Нюланд е, че спорът в Украйна също няма да донесе нищо положително на Китай. Но защото Даниел Ръсел, дипломатът, отговарящ за политиката на Съединени американски щати в Азия при президента Барак Обама, уточни, че Ван И пази " законните опасения за сигурността " на Русия и не е предложил никаква помощ на Блинкен.

Бони Глейзър от Германския фонд Маршал споделя, че Пекин е по-вероятно да играе ролята на спойлер във всеки опит на Съединени американски щати да принуди Русия да заплати цената на възможна ескалация. Пекин няма да поддържа потреблението на мощ, само че в случай че Съединени американски щати и Европейски Съюз наложат наказания, тогава Китай ще се опита да смекчи следствията от тях.

Американските коментатори признават, че Пекин в договарянията си с американците прибягва до почти същите причини като Москва. Сигурността не може да бъде обезпечена посредством разширение на военните блокове. Точно както сигурността на едни страни не може да бъде засилена за сметка на сигурността на други.

Андрей Карнеев, началник на Школата по изтокознание във Висшето учебно заведение по стопанска система, в изявление за НГ предвижда, че Китай, с изключение на доста внимателна поддръжка за Русия, ще призове за въздържаност, за нуждата от разрешаване на разногласието посредством дипломатически способи.

Що се отнася до западните наказания, самият Китай страда от тях. Направено е пресмятане: по брой наказания Русия е на трето място, след Беларус и Китай. Тук Китай ще бъде податлив да поддържа Русия. В последна сметка тактиката на Съединени американски щати е да извадят Русия от играта, тъй че груповият Запад да се нахвърли върху Китай. Тоест, Китай се нуждае от това Русия да остане мощен състезател, с цел да притегля някои от враждебните дейности на Запада към себе си.

Заплахите за изключване на Русия от системата за междубанкови разплащания SWIFT за изключване на Китай от нещо друго, подтикнаха Русия и Китай да основат свои лични платежни системи за банкови разплащания. Китай стартира тази работа по-рано и продължи по-нататък. В резултат на това разплащанията в рубли и юани доближиха до 20% от оборота, съгласно някои отчети. Така, че има прочут прогрес, съгласно анализатора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР