Съединените щати отложиха срещата на върха в Белия дом между

...
Съединените щати отложиха срещата на върха в Белия дом между
Коментари Харесай

САЩ: Среща Косово-Сърбия в Белия дом няма да има. Засега.

Съединените щати отложиха срещата на върха в Белия дом сред Сърбия и Косово, целяща облекчение на напрежението, откакто президентът на Косово бе упрекнат във военни закононарушения.
Президентът Хашим Тачи приключи пътуването си до Вашингтон, откакто прокурорите в Хага огласиха обвинявания, свързани с ролята му във войната през 1998-99 година
Новият министър председател на Косово Авдула Хоти трябваше да участва, само че сподели в четвъртък, че би трябвало да остане в Прищина заради зародилата обстановка.
" Благодаря, министър председател Хоти. Разбираме вашето решение и чакаме скоро да насрочим срещата ", написа в Twitter Ричард Гренел, водещият дипломацията на Съединени американски щати сред Сърбия и Косово.
Не беше избрана нова дата за срещата на върха в Белия дом, а до изборите в Съединени американски щати остават едвам четири месеца.
Някои анализатори обявиха, че президентът Доналд Тръмп се е надявал на краткосрочна външнополитическа победа посредством срещата на върха, макар че самият Тръмп не беше надъхан да взе участие и прекарва уикенда в своя голф курорт Ню Джърси.
Гренел, нападателен някогашен дипломат в Германия и началник на разузнаването на Съединени американски щати, по-рано съобщи, че диалозите са ориентирани към нормализиране на икономическите връзки сред Сърбия и Косово, а не към реализиране на необятно политическо съглашение.
Белград отхвърля да признае независимостта на Косово, която Прищина разгласи от Сърбия през 2008 година и на процедура поддържа от 90-те години, откакто НАТО се намеси във война, лишила 13 000 живота.
Но историческият съдружник на Сърбия Русия, както и Китай - дружно с няколко народи в Европейския съюз - отхвърлят независимостта на Косово, което е с преобладаващо етническо албанско население.
Гренел отхвърли спекулациите, че се е опитвал да договаря за замяна на земя сред Сърбия и Косово.
До самодейността на Белия дом Европейският съюз беше в челните редици на дипломацията сред Сърбия и Косово, само че диалозите прекъснаха преди повече от година.
Хоти, който встъпи в служба през май, се опита да понижи напрежението, като приключи възбраната на сръбския импорт.
Вижте още:
Отложена е срещата за разговора Белград-Прищина във Вашингтон
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР