Съединените щати отказаха да продадат стелт изтребители F-35 на Тайланд,

...
Съединените щати отказаха да продадат стелт изтребители F-35 на Тайланд,
Коментари Харесай

САЩ отказаха изтребители F-35 на Тайланд

Съединените щати отхвърлиха да продадат стелт изтребители F-35 на Тайланд, оповестява " Ройтерс ".

Тайландските военновъздушни сили обясниха, че повода са проблеми с образованието и техническите условия.

Тайланд, който Съединените щати дефинираха за главен съдружник отвън НАТО през 2003 година, предходната година задели 13,8 милиарда бата (407,68 милиона долара) за нови самолети, които да заменят остарелите му изтребители - най-вече създадени в Съединени американски щати F-5 и F- 16.

Страната планираше да придобие до осем самолета F-35A на " Локхийд Мартин ".

Продажбата на изтребителите от пето потомство обаче зависеше от редица условия - времеви ограничавания, механически условия и съгласуемост с поддръжката, заради което Съединените щати не можаха да предложат договорката, изясни представителят на военновъздушните сили маршал Прапас Сорнчайде.

F-35 е един от най-модерните изтребители в света и износът му е сензитивен въпрос - той се продава единствено на най-близките съдружници на Съединените щати, които в Индо-Тихоокеанския район са Австралия, Япония, Южна Корея и Сингапур.

В момента Тайланд разполага с 12 изтребителя JAS-39 " Грипен ", създадени от шведската компания " Сааб ", в допълнение към своите американски модели, доста от които са в употреба от десетилетия.

Армията на Тайланд употребява американска технология от времето на Виеттнамската война, когато е била хазаин на военновъздушните и военноморските сили на Съединени американски щати в своите бази. В продължение на доста години Тайланд е хазаин на годишните учения Cobra Gold със Съединените щати.

Близките двустранни връзки обаче бяха обтегнати от превратите на тайландската армия срещу законните държавни управления през 2006 година и 2014 година и заради опасенията по отношение на завоя на подкрепяни от армията държавни управления против противника Китай.

Прапас съобщи, че военновъздушните сили към момента имат намерение да заменят своите самолети F-16 и САЩ са предложили осъвременените модели F-15 и F-16s, които могат да бъдат доставени по-бързо на Тайланд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР