Съединените щати обвиниха Русия, че използва най-голямата атомна електроцентрала в

...
Съединените щати обвиниха Русия, че използва най-голямата атомна електроцентрала в
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като ядрен щит за своите войски

Съединените щати упрекнаха Русия, че употребява най-голямата атомна електроцентрала в Украйна - Запорожката АЕЦ като " нуклеарен щит " , като разполага войски там, пречейки на украинските сили да отвърнат на огъня и рискувайки ужасна нуклеарна повреда, предава Ройтерс.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че Съединените щати са " надълбоко загрижени ", че АЕЦ в Запорожие, за който Русия беше упрекната, че е обстрелвала " рисково близо " през март, в този момент е, употребена за обстрел по околните украински сили.

" Разбира се, украинците не могат да отвърнат на огъня, с цел да не се стигне до ужасна повреда, обвързвана с нуклеарната централа ", сподели Блинкън пред кореспонденти след диалозите за неразпространение на нуклеарни оръжия в Организация на обединените нации в Ню Йорк в понеделник.

По време на диалозите в Ню Йорк заместник-министърът на външните работи на Украйна Микола Точицки сподели, че са нужни " постоянни взаимни дейности за попречване на нуклеарна злополука " и прикани интернационалната общественост да " затвори небето " над украинските атомни електроцентрали със системи за противовъздушна защита.

Русия изцяло отхвърля изказванията на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) се употребява като военна база . Това съобщи в понеделник делегацията на Руската федерация на конференцията на страните-участнички в Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО).

" В изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Блинкен по време на 10-ата конференция за обзор на действието на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия имаше обвинявания (ДНЯО), че съветските въоръжени сили са употребявали Запорожката АЕЦ като военна база. Ние изцяло отхвърляме такива обвинявания. <...> Там няма военни формирования, като се изключи стеснен брой военнослужещи, нужни за обезпечаване на нейната сигурност ", се споделя в изказване на делегацията, оповестено в канала в " Телеграм " на Постоянното посланичество на Руската федерация за Организация на обединените нации.

Руската делегация добави, че " през ​​последните месеци въоръжените формирования на Украйна са направили редица, в това число такива, доставени от страните от НАТО " . " Такива стъпки се подхващат от Киев с цялостната поддръжка на Съединени американски щати и други западни страни ", се споделя в отчета.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа, създава една четвърт от цялата електрическа енергия в Украйна, мощността й е към шест хиляди мегавата, станцията се състои от шест енергоблока. От 1996 година Запорожката АЕЦ е настрана поделение на националната нуклеарна енергийна компания Енергоатом. През март 2022 година оборудването беше взето под надзор от съветските сили. Сега атомната електроцентрала работи на 70% от цялостния си потенциал, защото има остатък от електрическа енергия, създадена в освободената територия на Запорожка област, в бъдеще се възнамерява да се провежда доставката й до Крим, предава ТАСС .
 Русия: Украйна да се въздържа от провокации против Запорожката атомна електроцентрала
Русия: Украйна да се въздържа от провокации против Запорожката атомна електроцентрала

Тъй като са рискови освен за страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР