Съединените щати обсъждат възможността за създаване на военноморска оперативна група,

...
Съединените щати обсъждат възможността за създаване на военноморска оперативна група,
Коментари Харесай

Заради нападенията от хути: САЩ обмислят възможността за ескорт на кораби в Червено море

Съединените щати разискват опцията за основаване на военноморска оперативна група, която да ескортира търговски кораби в Червено море. Това оповестиха от администрацията на Белия дом. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон води дейни диалози със съдружниците си за основаването на конвой, като счита, че нищо не е финализирано, и добави, че това би било " натурален " отговор на сходен случай.

В неделя балистични ракети, изстреляни от йеменските бунтовници хути, поразиха три търговски кораба, а американски боен транспортен съд смъкна три безпилотни летателни апарата при самоотбрана по време на едночасово нахлуване. Това бе ескалация на поредицата от морски набези в Близкия изток, свързани с войната сред Израел и Хамас.
В допълнение към това позицията на Съединените щати, в сходство с позицията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и в сходство с позицията на морските страни в целия свят, е, че нападенията против комерсиалното мореплаване в интернационалните води са изцяло неприемливи и би трябвало да спрат. И това, което вършим сега, е да се ангажираме с интензивни съвещания с сътрудници и съдружници, с цел да определим подобаващите последващи стъпки.
Джейк Съливан, консултант по националната сигурност

Нападенията на хутите заплашват трафика по един от най-важните морски пътища в света, а с това и международната търговия като цяло. По данни на Администрацията за енергийна информация на Съединените щати през Червено море и тесния пролив Баб ал Мандаб, който е в обсега на хутите, се транспортират близо 9 млн. барела нефт на ден. Това го прави една от най-важните точки в международната търговия. Корабите придвижват петрол и природен газ от Персийския залив до Европа, Северна Америка и Китай.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР