Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници

...
Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници
Коментари Харесай

Ще продължи ли Германия да плаща за US военните бази в страната?

Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои бойци от Германия в Полша. Това бе упоменато неотдавна от посланика на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел, а повода - незадоволителните, съгласно Вашингтон, разноски на Федералната република за защита, написа в собствен репортаж "Дойче веле ".

Полша към този момент отделя за тези цели два % от своя БВП, до момента в който Германия надали ще доближи този индикатор в близко бъдеще.

"Обидно е да се чака, че американските данъкоплатци ще не престават и в бъдеще да заплащат за 50 хиляди американци в Германия, в случай, че германците харчат парите си за лични потребности ", акцентира Гренел.

И въпреки полският министър-председател Матеуш Моравецки да съобщи неотложно в отговор, че Варшава е срещу предислокацията на разположените в Германия войски на Съединени американски щати към Полша, и той на собствен ред прикани Германия да усили разноските си за въоръжение според предписанията на НАТО - до два % от Брутният вътрешен продукт.

По думите на Моравецки, немските разноски за защита сега не подхождат на поетите от страната задължения.

Германия дава над 760 милиона евро за американските военни

За последните седем години немското държавно управление е изразходвало над 760 милиона евро за поддръжката на американския контингент в страната. Освен друго, част от парите са отишли за пенсии на някогашните чиновници и за употребата на земи и здания.

Още 100 милиона евро са били вложени в строителството на американски бази. От 480-те милиона евро, отделени от държавното управление сред 2012-а и 2019-а година за строителството на разположените в Германия военни обекти на сътрудници от НАТО, съвсем всички средства са били за обекти на Съединените щати.

Американският контингент в Германия е най-големият в Европа

Германия е неотделима част от отбранителната тактика на Съединени американски щати по време на Втората международна война, когато американците дружно със своите съдружници - Англия, Франция и Съюз на съветските социалистически републики, разделят страната на окупационни зони и ги ръководят в продължение на 10 години.

През 1955-а Германия е призната в НАТО, редом окупационният режим е анулиран и държавният суверенитет е възобновен. Сключеното тогава Парижко съглашение, което регламентира разположението на войски на НАТО на територията на Германия, е в действие и до през днешния ден.

През 1990-а в Германия има към 400 000 задгранични бойци, половината от които - американци. По-късно броят на американските войски в страната е внезапно понижен. Това се изяснява както с рухването на Берлинската стена и края на Студената война, по този начин и с появяването на нови спорове в други райони на планетата - да вземем за пример началото на първата война в Персийския залив.

Въпреки че американското военно наличие е понижено, в Германия и до момента се намира най-големият контигент на Съединени американски щати в Европа - съвсем 40 000 души. Повече американски бойци са дислоцирани единствено в Япония - там те са към 50 000.

ВВС, пехота, авиация

На територията на Германия сега са ситуирани пет от седемте американски гарнизона в Европа (другите два са в Италия и в Белгия). Щаб-квартирата на американската войска е във Висбаден, а щаб-квартирата на американското морска пехота - в Беблинген. Американските авиобази се намират в Рамщайн и в Шпангдалем.

Освен това се счита, че в немската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски нуклеарни бойни глави. А базата Рамщайн се употребява и за център на ръководството на безпилотните самолети, употребявани в Йемен и в други страни.

Важно е да се означи също, че в американските въздушни бази обитават освен военните и техните фамилии, само че и многочислен граждански личен състав. Базата Рамщайн, да вземем за пример, наподобява на неголямо градче - наред с военните обекти, там има американски учебни заведения, търговски центрове, поща и полицейски сектор. Често американският $ е единственото употребявано платежно средство.

Базите нерядко са най-големият, в случай че не и единственият шеф на локалното население в региона. Така да вземем за пример, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг, локалната стопанска система понася съществени загуби.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР