Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз едва бяха обявили

...
Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз едва бяха обявили
Коментари Харесай

Руският елит не издържа на санкциите

Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз едвам бяха оповестили наказания против съветските богаташи, когато олигарсите започнаха да хленчат и да стачкуват. Това означаваше, че политиката, въведена след нахлуването на Русия в Украйна, работи по предопределение, с цел да накаже съветския хайлайф за поддръжката на президента Владимир Путин. До предишния уикенд в Москва водещият на съветската държавна телевизия Владимир Соловев яростно разяснява пред камера какво биха означавали глобите персонално за него: загуба на достъп до двата му първокласни парцела на езерото Комо, Италия, покрай вилата на Джордж Клуни.

На фона на необятен набор от стопански наказания, ориентирани към съветската финансова система, което докара до рекордно ниски стойности на рублата, западните сили също усилват доста напъните си за идентифициране и заледяване на активите на бизнес съдружниците на Путин. И някои от най-известните съветски олигарси – бизнес фигури, които са натрупали големи положения, в множеството случаи посредством връзките си с страната – в този момент приканват за преустановяване на войната.

До неделя милиардерът фабрикант Олег Дерипаска и Михаил Фридман, създател на най-голямата частна банка в Русия, настояха за преустановяване на войната стартирана от Путин. Това беше стряскащ срив в редиците на елита на страната. Дерипаска е в листата със наказания на САЩ; Фридман е в Европейски Съюз. Дори тези, които към момента не са изправени пред самостоятелни наказания, наподобява изпитват напън.

Друг предприемач милиардер и непосредствен помощник на Путин, Роман Абрамович, разгласи английския си футболен клуб за продажба и даде обещание да подари приходите на „ всички жертви на войната в Украйна “. През уикенда Абрамович одобри и молбата на украинското държавно управление за посредническа помощ в мирните договаряния с Русия.

Олег Тинков, банкер и бизнесмен, постоянно употребява акаунта си в Instagram, с цел да разгласява фотоси на неща като неговата 253-футова яхта с мини подводница, само че той сподели на своите 634 000 почитатели предходната седмица: „ Невинни хора умират в Украйна в този момент, всеки ден, това е немислимо и недопустимо. "

Ако фигури като тези приканват, даже упорстват за преустановяване на войната, глобите са доста по-ефективни от предходните старания на западните сили да се насочат към съветския хайлайф.

Олигарсите играят основна роля в Русия на Путин: те обезпечават скъпа социална поддръжка за режима, управляват основни компании и институции и отвличат вниманието, съгласно някои сведения, оказват помощ за скриването на голямото благосъстояние на президента. Както задържаният герой за битка с корупцията Алексей Навални твърди от години, продължаващата дарба на Путин да упражнява власт изисква съдействието и поддръжката на другите. Навални уточни 35 такива лица като съществена поддръжка на режима на Путин.

Колко тъкмо власт имат тези фигури над Путин е въпрос на спор и някои критици настояват, че глобите са предопределени единствено да накарат западняците да се усещат добре. Но най-богатите руснаци са в доста по-добра позиция от елементарния жител да кажат на Путин по какъв начин нашествието му опустошава личната му страна. А разточителният метод на живот, който олигарсите и техните фамилии водят, значи, че те са мощно уязвими на външен напън - в случай че западните сили положат по-съгласувани старания да се насочат към тях, в сравнение с в предишното.

Олигарсите, които са лишени от достъп до офшорното си благосъстояние, няма да гладуват, само че няма да могат да поддържат своя първокласен метод на живот. Както Жозеп Борел, висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи, шеговито сподели в към този момент заличен туит, това значи:

Няма повече: Пазаруване в Милано, купони на Сен Тропе, диаманти

Този туит притегли вниманието точно тъй като визира феномен от огромно значение, който постоянно се подценява: плячкосването на благосъстоянието на вашата страна е безсмислено, в случай че не можете да покажете плячката.

Какво е олигарх без показност? За доста съветски елити отговорът явно е „ нищо “. Санкциите заплашват олигарсите с тип заличаване, сходно на феномена, който социолозите разказват като „ обществена гибел “. Ето за какво съветските елити бяха толкоз бързи да съберат скъпите си играчки незабавно щом бяха оповестени глобите, а някои започнаха изключителната стъпка да молят обществено Путин за бърз завършек на войната.

Може би изненадващо, олигарсите не би трябвало просто да са незаконно богати; нуждата да бъдеш обсъждан като подобен наподобява единствено нараства с икономическото благосъстояние. Това е една от аргументите милиардери като Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън да се състезават между тях за изстрелване на ракети в космоса измежду огромен медиен звук, вместо да се любуват дискретно на благосъстоянието си уединено.

Както учените настояват повече от век, доказателствата са големи, че оттатък виталния най-малко хората ще се борят даже по-усилено за статут, в сравнение с за пари. Виждаме тази битка в този момент в антивоенните мнения и миротворческите старания на съветския хайлайф, след единствено няколко дни напън от наказания. Те се държат тъкмо както биха очаквали социолозите, когато статутът е заплашен измежду група, привикнала с безотговорност: Те са ядосани и разтревожени. Техният дискомфорт към момента не е убедил Путин да спре експанзията си в Украйна, само че това е увещание, че Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз могат и би трябвало да се изправят против клептократична система, която разреши на президента на Русия да натрупа толкоз доста власт преди всичко.

***

Автор: Брук Харингтън, източник theatlantic.com

Брук Харингтън е американски учен, създател и професор по икономическа социология в Дартмутския лицей.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР