Съединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството

...
Съединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството
Коментари Харесай

САЩ: Албин Курти трябва да разбере, че къщата му гори

Съединените щати няма да проявят изключително самообладание в очакване държавното управление на Косово да предприеме дейности за деескалация на обстановката на север.


„ Смятаме, че това е доста незабавна обстановка. Сравнението, които направих, е, че къщата ви гори. Трябва да изгасите огъня. “. Това съобщи американският дипломат в Прищина Джефри Ховениър пред представители на косовски медии по отношение на изострената конюнктура в северната част на страната.

БГНЕС напомня, че минимум петима души бяха арестувани по време на конфликти сред силите за сигурност и протестиращи сърби в северните общини на Косово. Сред ранените има бойци от унгарския и италианския контигенти.

Напрежението се повиши, откакто в понеделник сърбите се пробваха да влязат в кметството на Звечан, само че бяха отблъснати, а косовската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата. Миротворците на НАТО се пробваха да отделят протестиращите от полицията, само че по-късно започнаха да разпръскват тълпата, употребявайки щитове и палки. Протестиращите дадоха отговор, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли " Молотов " по бойците.

Сърбите, които съставляват към 6% от популацията на Косово, бойкотираха изборите предишния месец в северните градове, където са болшинство, което разреши на етническите албанци да поемат контрола над локалните препоръки макар нищожната изборна интензивност от под 3,5% от гласоподавателите. Много сърби упорстват за изтеглянето на косовските полицейски сили, както и на кметовете от етнически албанци, които те не считат за свои представители.


В резултат ескалацията НАТО заяви, че изпраща спомагателни сили в Косово.

" Разполагането на спомагателни сили на НАТО в Косово е рационална мярка, с цел да се подсигурява, че КФОР разполага с нужния потенциал за поддържане на сигурността в сходство с нашия мандат, даден от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи адмирал Стюарт Б. Мънч, шеф на Съвместното командване на съюзническите сили в Неапол.

" Съединени американски щати са обезпокоени, че министър председателят на страната Албин Курти е подхванал некоординирани стъпки и следствията ще бъдат незабавни ", заяви телевизия „ Клан Косова “.

Съединени американски щати са дали " ясно да се разбере, че към този момент не поддържат взаимни планове и Косово е изключено от " Defender Europe 23 ". Освен това " няма да има визити на високо равнище от Косово в Съединени американски щати ".


Ховениър разгласи кои са двете претенции, които Курти би трябвало да извърши незабавно.

„ Първо евакуиране на полицията от общинските здания и второ, новите кметове да не извършват функционалностите си, защото са получили повече от 3-4% от гласовете “, сподели той.

„ Надяваме се, че министър-председателят Курти ще одобри нашия съвет и ще предприеме някои дейности за реализиране на деескалация на север и ще продължи с предпочитаните въпроси, които са цялостното използване на съглашението по пътя към нормализиране, а не ненужното разпръскване и спорове в северната част ", акцентира американският дипломат Джефри Ховениър. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР