Съединените щати не искат конфликт с Иран, но ще действат

...
Съединените щати не искат конфликт с Иран, но ще действат
Коментари Харесай

САЩ не искат война с Иран, но ще се защитават, ако бъдат нападнати, каза Блинкен

Съединените щати не желаят спор с Иран, само че ще работят бързо и уверено, в случай че Иран или поддържани от Техеран сили нападат американски бойци. Това сподели американският държавен секретар Антъни Блинкен на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Повод за думите му са опасения, че нападението на Израел на палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", което се употребява с поддръжката на Иран, може да прерасне в по-голяма война в която да бъде въвлечено ливанското шиитско придвижване " Хизбула ", което също е подкрепяно от Техеран.

" Съединени американски щати не се стремят към спор с Иран. Ние не желаеме тази война да се уголемява. Ако Иран или подкрепяни от него сили обаче, без значение от мястото, атакуван американски военнослужещи, не се заблуждавайте: ще защитим хората си и сигурността си - бързо и уверено. "

Американските въоръжени сили подхващат нови ограничения за отбрана на бойците си в Близкия изток заради опасенията, че може да има набези против тях от групировки, подкрепяни от Иран, заяви Ройтерс. Вашингтон изпрати в района изтребители и военни кораби, в това число два самолетоносача, с цел да се опита да възпре Иран и подкрепяните от него сили.

На Хамас навлезе в 27 селища на Израел и извърши масирана ракетна офанзива. Тогава бяха убити над 1400 души, бяха взети за заложници хора от 212 фамилии по данни, актуализирани към 23 октомври. На идващия ден Израел разгласи, че е във война, чиято цел е заличаването на Хамас, а Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни показаха безпокойство, че спорът може да се разрасне към други страни.

Хамас разгласи през вчерашния ден, че че починалите от началото на войната са минимум 5791 души, в това число 2360 деца.

Хамас е формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. От 2007 година тя ръководи Ивицата Газа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР