Съединените щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в

...
Съединените щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в
Коментари Харесай

Руслан Трад: Цяло чудо е, че в Близкия Изток няма по-широка война

Съединените щати нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак в отговор на убийството на трима американски бойци при офанзива с дрон в Йордания. Над 85 са били задачите на офанзивите, осъществени от самолети.

Президентът Байдън съобщи: " Нашият отговор стартира през днешния ден, ще продължи когато и където решим “

Напрежението в Червено море също не стихва. Водената от Съединени американски щати военноморска коалиция се бори с йеменските бунтовници хути, които не престават с ударите по търговски и военни кораби.

Журналистът Руслан Трад, откривател на Близкия Изток, изясни пред БНР, че са ударени позиции, които са добре известни на наблюдатгелите в региона, тъй като са постове на проирански милиции.

" През тези региони минават конвои с оръжия, които биват изпращани на " Хизбулла " и " Хамас ". Иран съумява да разшири своята инфраструктура в тези региони.

Според държавните медии в Сирия има забележителен брой вреди и жертви. Кадрите демонстрират съществени удари върху хранилища с оръжия. Те са доста добре пресметнати.

Предполагам обаче, че и през днешния ден ще има рецензии към администрацията на Байдън, че се е очаквал много по-сериозен удар.

Всички изявления на администрацията на американския президент демонстрират, че може да се чакат серия от сходни офанзиви ".

От друга страна Вашингтон и Техеран не желаят спор между тях, уточни журналистът в предаването " Събота 150 ".

" И двете страни са изправени пред сложни избори. Байдън би трябвало да се оправя с вътрешни проблеми.

В същото време имаме случая с офанзивата в Йордания, което е сериозна ескалация. От Корейската война насам не е имало починали американски бойци при противников въздушен удар. Това е нещо, което се дискутира в Съединени американски щати.

За Иран войната също не е мечтан резултат. Трябва да се оправя с вътрешни и редици районни проблеми. Въпросът е дали може да се избегне по-широк спор ".

Да не забравяме също, че Иран търси път към нуклеарното оръжие, означи Трад.

" Има данни, че след офанзивата на " Хамас “ на 7 октомври против Израел Иран е нараснал с 83% обогатяването на уран, което тормози всички западни сили.

Това е една съвършена стихия, която може да провокира по-широк спор. Цяло знамение е, че в Близкия Изток няма по-широка война ".

Иран разполага с доста огромна мрежа от милиции, които стават все по-силни, означи анализаторът.

" Това са военни единици. Някои от тях разполагат с Противовъздушна отбрана системи, с танкове и тежко оръжие. Става дума за към 120 хиляди души единствено в региона на Ирак и Сирия. И това не е цялостният капацитет на тези милиции - една от структурите, които Съединени американски щати показаха за стоящи зад над 160 офанзиви против американски позиции след 7 октомври.

През последните два дни имаше изявления на иракската " Хизбулла " – доста мощна милиция, която стои зад редица офанзиви през последните седмици. Тази милиция разгласи прекъсване на офанзивите против американски обекти. Вероятно поради напън от страна на Иран.

Милициите, опериращи на територията Сирия, обаче нямат желание да спрат интервенциите против Съединени американски щати. Това подсказва, че Иран не упражнява цялостен надзор върху своите милиции. Може някоя от тях " да натисне копчето “ и да има повече напрежение, което да избие в по-открит спор ".

Руслан Трад проучва вероятността за основаване на Палестинска страна.

" Политиката на Нетаняху е ориентирана към безапелационен отвод за основаване на Палестинска страна. Той е и против помирение в Газа. Но западните му пратньори ще се опитат да го притиснат или убедят, че единствен вид за прекъсване на районното принуждение е основаването на Палестинска страна.

Към този миг не мисля, че това е допустимо. Не е ясно какво ще обгръща тази Палестинска страна.

В същото време в Израел има все по-голяма опозиция против военните дейности. Заложниците към момента не са освободени. Не знаем какъв брой от тях са оживели.

Водят се договаряния, само че те буксуват. Дори да се разгласи помирение, на територията на Газа сега водят война разнообразни фракции против Израел. Не става дума единствено за " Хамас “. Няма просто решение.

Западният бряг е територия, на която живеят над 3 милиона палестинци. Те имат наличие в политическия живот на Израел и са доста са сериозни към ръководството на Махмуд Абас.

Чудя се, в случай че бъде основана Палестинска страна, кой ще бъде отпред. Вероятно това ще е един от първите конфликти ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР