Съединените щати нанесоха въздушни удари с десетки убити и ранеси

...
Съединените щати нанесоха въздушни удари с десетки убити и ранеси
Коментари Харесай

САЩ убиха десетки проирански бойци в Ирак и Сирия след смъртта на наемник

Съединените щати нанесоха въздушни удари с десетки убити и ранеси против паравоеннната шиитска организация " Катаиб Хизбула " в региона на иракско-сирийската граница. Това оповестяват за Би Би Си източници от сферата на сигурността в Ирак, съгласно които убитите бойци са минимум 25 (сред тях командири). Според телевизия " Ал Джазира " ранените са минимум 55 души.

Групата, считана от Съединени американски щати за терористична, евентуално е ударена с дронове. В петък американски представители допуснаха, че точно " Катаиб Хизбула " е забъркана в офанзивата против военна база в Киркук, в която бе погубен граждански подизпълнител, нает от армията.

По думите на американския министър на защитата Марк Еспър изтребители F-15 са поразили пет цели в региона на Ал Каим - градче на 400 км западно от Багдад, край границата със Сирия. Иракските източници настояват, е била ударена и централата на паравоенната група.

Иранското външно министерство осъди въздушните удари - в популяризирано от организация ИРНА изказване те са определяни като " явен образец за тероризъм ".

 Американската войска популяризира тези фотоси с изказванието, че на тях се виждат изумените бази на
© Reuters

Американската войска популяризира тези фотоси с изказванието, че на тях се виждат изумените бази на " Катаиб Хизбула " в Ирак.

Деликатен миг

Нападението против " Катаиб Хизбула " раздели Вашингтон и Багдад. В иракската столица то бе несъмнено като " нарушение на суверенитета " на страната. Пентагонът акцентира, че голям брой офанзиви по на проирански и други бойци по иракски бази, в които са ситуирани американски бойци или дипломати, е задоволително съображение.

Основаната през 2007 година организация неведнъж е получавала помощ от Иран и се счита за мощно обвързвана с " Кудс ", поделението за външни интервенции на Революционната армия на Иран. Според администрацията на Тръмп " Кудс " е и главният механизъм, с който Иран " култивира и поддържа " терористични организации в Близкия изток като " Хизбула " в Ливан или " Палестински ислямски джихад " (съперник на " Хамас ", чийто водач бе погубен от Израел).

Моментът е внимателен за Багдад, където въздействието на Техеран се ускорява от години (наскоро за това припомниха оповестени от " Ню Йорк таймс " документи). От октомври насам в Ирак бушуват и митинги против властта, свалили държавното управление. Участниците в демонстрациите с над 460 жертви и 25 хиляди ранени (досега) упрекват елита в корупция, неприятно ръководство и допускане на сериозна непозната интервенция в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР