Съединените щати наложиха широкообхватни антикорупционни санкции срещу влиятелни българи и

...
Съединените щати наложиха широкообхватни антикорупционни санкции срещу влиятелни българи и
Коментари Харесай

Политико: САЩ санкционират влиятелни българи за корупция. ЕС не прави нищо

Съединените щати постановиха широкообхватни антикорупционни наказания против авторитетни българи и повече от 60 свързани с тях сдружения, до момента в който Европейският съюз се проваля в опитите си да се позволи рецесията с върховенството на закона в балканската страна. Това написа европейската редакция на американското издание „ Политико ” в обява, носеща заглавието „ Съединени американски щати глобяват авторитетни българи за корупция. Европейски Съюз не прави нищо “.

Необичайно широкомащабното деяние на Съединени американски щати слага Европейски Съюз в неловко състояние, защото разкрива неспособността на блока да упражнява надзор в личния си „ заден двор “ на фона на изобилието от корупционни кавги, постоянно свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и мощни олигарси, означават от изданието.

Този ход съставлява най-мащабното деяние по закона „ Магнитски ”, подхванато за един ден, откогато съществува тази стратегия, акцентира изданието

„ Съединените щати застават до всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като предизвикват търсенето на отговорност и сметка от корумпирани представители, подкопаващи икономическите функционалности и демократичните институции на България ", показва иректорът на Службата за надзор на задграничните активи към финансовото министерство на Съединени американски щати Андреа М. Гаки в изказване.

От „ Политико ” означават, че дейностите на Съединени американски щати са в контрастност с тези на Европейския съюз, който е избрал да не застане на страната на българите, които се борят с корупцията.

В последните години ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и канцлерът на Германия Ангела Меркел обърнаха тил на влошаващата се обстановката с върховенството на закона в най-бедната страна в Европейски Съюз. Бившият министър-председател на България Бойко Борисов, който играе водеща роля в политиката на страната през по-голямата част от десетилетието, е непосредствен съдружник на дясноцентристката Европейска национална партия и в никакъв случай не получавал рецензии за правосъдните провали в страната. Макар че някогашният пожарникар и първенец по карате загуби властта след изборите през април, съгласно социологическите прочувания неговата партия ГЕРБ продължава да е първа политическа мощ преди изборите на 11 юли.

Макар че корупцията от дълго време е разпозната като проблем в България, мащабът на свадите през последната година разкри по какъв начин олигархична мафия на процедура е овладяла страната и упражнява надзор посредством институции като правосъдната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното глобено лице е Делян Пеевски - спорен медиен магнат и някогашен народен представител.

„ Пеевски регулярно е взел участие в корупция, употребявайки търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество “, се споделя в решението на Министерството на финансите на Съединени американски щати за налагане на наказания.

Пеевски, който е обвързван с Движението за права и независимост - член на демократичната група „ Обнови Европа ”, изпъкна като един от знаците на проблемите на страната с корупцията. От Съединени американски щати акцентират, че той е „ работил интензивно за оказване на негативно влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година ”

Министерството глоби още и беглеца и казино барон Васил Божков „ Черепа “ – един от бай-богатите българи, както и Илко Желязков, който сега работи в Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. Санкционирани са и 64 организации, свързани с тримата българи, като те към този момент нямат достъп до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи забрани за влизане в страната по-широк лист с български обществени персони и техните фамилии, в това число някогашен заместник-министър.

„ Големият въпрос е кого са корупмирали “, разяснява Елена Йончева - член на Европейския парламент и Българската социалистическа партия, която е водещ критик на Борисов.

Върхът на айсберга

В претекстовете си за решението от финансовото министерство на Съединени американски щати показват, че Божков, който съумя да записва политическа партия, спечелила съвсем 3% от вота на изборите в април, до момента в който се укрива в Дубай, е „ подкупвал няколко пъти държавни чиновници “, в това число и „ сегашен политически водач ”.

От министерството прецизират, че предприемачът е „ възнамерявал да обезпечи парична сума на бивше българско длъжностно лице и на български политик по-рано тази година “, с цел да му помогне да сътвори „ канал, посредством който съветски политически водачи да оказват въздействие върху български държавни чиновници “.

Финансовото министерство упрекна и Желязков, че е работил като фронтмен на Пеевски в корупционни покупко-продажби.

„ Пеевски е употребявал Желязков за скица за подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост “, споделят от държавното управление на Съединени американски щати.

От „ Политико “ означават, че водачът на партията за битка с корупцията „ Да България ” Христо Иванов е приветствал наказания.

„ Пеевски и Божков са участници в огромна корупционна скица, която би трябвало да бъде разрушена, а Борисов би трябвало да напусне политическата сцена “, разяснява той пред кореспонденти в София.

Мая Манолова, някогашен омбудсман и един от водачите на опозиционната партия „ Изправи се! Мутри вън! ”, основана след вълната от антикорупционни митинги предходната година, съобщи, че глобите акцентират острата потребност от промени.

В изказване късно в сряда българското външно министерство не адресира съответни случаи, само че съобщи, че ангажирана с битката с корупцията и остава в подготвеност за разговор с Вашингтон. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР