Съединените щати наложиха санкции на двама китайци, за които имат

...
Съединените щати наложиха санкции на двама китайци, за които имат
Коментари Харесай

САЩ налагат санкции на китайци заради пране на виртуални пари

Съединените щати постановиха наказания на двама китайци, за които имат данни, че са се занимавали с пране на пари за известната севернокорейска група " Лазарус ", занимаваща се с хакерство и киберпрестъпления, съобщи Агенция Франс Прес.

Министерството на финансите на Съединени американски щати показва, че У Хуихуей и Ченг Хунг Ман са работили от Китай и Хонконг, с цел да изпират виртуални валути, откраднати от оперативни служащи на " Лазарус ", посредством интернационалната финансова система, в това число банковия бранш на Съединени американски щати, с цел да бъдат употребявани от държавното управление на Северна Корея.

Групата „ Лазарус “ е работила повече от десетилетие.

Тя придобива популярност през 2014 година, когато се твърди, че е хакнала „ Sony Pictures Entertainment “ и е разгласила поверителни вътрешни документи като възмездие за " Интервюто " - язвителен филм, който осмива севернокорейския водач Ким Чен Ун.

Оттогава се твърди, че организацията е основала или взела участие в голям брой онлайн обири, като всяка година е прибирала стотици милиони долари.

Според Министерството на финансите на Съединени американски щати „ Лазарус Груп “ се управлява от главната разследваща организация на Пхенян - Генералното разследващо бюро.

„ Лазарус “ се насочва към необятен кръг държавни и частни органи за шпионаж, кражба на данни и парични средства, се споделя в известието.

Позовавайки се на обществено оповестени данни, Министерството на финансите съобщи, че единствено през 2022 година севернокорейските хакери са ограбили виртуална валута на приблизителна стойност 1,7 милиарда $.

Това включва кражба на 620 млн. $ от онлайн играта „ Axie Infinity “.

Съединени американски щати прибавиха в черния си лист със наказания и двама чиновници на към този момент глобената „ Korea Kwangson Banking Corp “, за които се твърди, че са помогнали за преместването и укриването на средства, употребявани за подкрепяне на стратегиите за балистични ракети на Северна Корея. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР