Съединените щати имат способността да извършват обширни мерки за оказване

...
Съединените щати имат способността да извършват обширни мерки за оказване
Коментари Харесай

САЩ: Тояга без морков

Съединените щати имат способността да правят обширни ограничения за оказване на напън върху други страни освен в границите на двустранните връзки, само че и посредством следени интернационалните организации като МВФ и Световната банка. Въпреки че това нарушава интернационалното право, това е станало нещо всекидневно измежду практикуващите превантивна дипломация, т.е. закани за следващо наказване, което може да има дълготрайни стопански и политически последствия.

По-специално, по-рано беше маркирано, че страните, които гласоподаваха срещу позицията на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, тогава бяха изправени пред ограничавания при приемане на заеми или заеми от тези финансови институции. Такъв беше казусът по време на гласуването по време на интервенция " Пустинна стихия " против Ирак. Съединени американски щати приложиха сходен вид към Русия. Това изяснява присъединяване на толкоз огромен брой разрастващи се страни в листата на страните, дали своят вот срещу Русия в Организация на обединените нации.

В същото време, с цел да избегне удара на американския бич, другарска Сърбия даже гласоподава срещу Москва! Тогава президентът Александър Вучич се оправда, че решението е взето под напън на западните страни, само че Сърбия няма да постанова никакви наказания против Русия. Предвид окупацията на Косово, Сърбия даже на доктрина няма пълновръстен суверенитет, заради което е принудена да балансира сред груповия Запад, от който е заобиколена, и Русия.

Там обаче схващат, че възобновяване на суверенитета може да се случи единствено с помощта на помощта на Русия, а не посредством дейностите на Запада. Близкото бъдеще ще покаже по какъв начин ще се развива тази посока, изключително като се има поради неотдавнашните доставки на оръжия от Англия на косоварите, които Белград оцени като вражески дейности.

Най-очевидният случай на скорошна американска интервенция във вътрешните работи на друга страна заради самостоятелна позиция е промяната на държавното управление в Пакистан. Премиерът беше в Москва по време на началото на спецоперацията в Украйна и се срещна с управлението на страната ни.

Пакистан не гласоподава срещу Русия в Организация на обединените нации, а също по този начин отхвърли да осъди Москва след груповия апел на посланиците на Европейски Съюз. От Вашингтон, посредством пакистанския дипломат в Съединени американски щати, му споделиха, че би трябвало да подаде оставка, в противоположен случай ще бъде по-лошо за Пакистан. Имран Хан не се опасяваше да каже това намерено на обществен протест, където разгласи очевидна интервенция извън.

Но въпреки всичко парламентарният прелом се случи, макар че имаше опити да се предотврати гласуването на избор на съмнение. Сега Пакистан има проамериканско държавно управление, което стартира да сменя основни министри. А Движение „ Солидарност “ извежда хиляди свои поддръжници по улиците в разнообразни градове на страната. В края на свещения месец Рамадан са планувани всеобщи митинги в самия Исламабад.

В Пакистан към този момент има рекордно високо равнище на антиамерикански настроения. Имран Хан даде обещание да се бори както с американската интервенция, по този начин и с „ импортираното държавно управление “, под което той има поради актуалната коалиция в Националното заседание на Мюсюлманската лига и Народната партия на Пакистан.

Като се има поради нежната позиция на Пакистан, този „ прелом “ ще удари на първо място самия народ на Пакистан, който страда от продължителни разтърсвания и липса на политическа непоклатимост.

В прилежаща Индия Вашингтон също се опита да повлияе на вземането на решения за взаимоотношението сред Ню Делхи и Москва.

На срещата на върха Индия-САЩ 2+2, която се организира на 12 април в столицата на Индия, бяха разисквани въпросите за спора в Украйна и вероятните търговско-икономически ограничавания. По време на взаимната министерска конференция имаше недвусмислено наказание на смъртните случаи на цивилни и апели за неотложно преустановяване на огъня, само че Съединените щати не съумяха да накарат Индия да спре да купува съветски енергийни запаси и даже оръжия.

Въпреки че Блинкен и шефът на Пентагона Лойд Остин се пробват да примамят Индия в своята орбита, Ню Делхи не има вяра на обещания и е прагматично за разширение на съдействието сред Индия и Съединени американски щати във военно-техническата сфера. Методът на тоягата не се ползва за Индия, макар че Съединени американски щати в действителност нямат моркови.

Но Турция явно се поддаде на натиска на Съединени американски щати. В навечерието Анкара разгласи затварянето на турското небе за съветски самолети, летящи за Сирия. Както изясни турският външен министър Мевлют Чавушоглу, разрешението за хвърчене на съветски самолети е било издадено за три месеца и неведнъж е удължавано, само че в този момент завърши. Турците уведомиха Москва авансово за това. Това важи както за цивилен, по този начин и за военни самолети.

Тук явно не се намесиха Съединени американски щати, които се пробват да упражнят оптимален напън върху Турция, защото тя не се е включила към глобите против Русия (това би засегнало мощно ползите на Турция).

В Латинска Америка Белият дом също се пробва, в случай че не да сътвори антируска коалиция, то най-малко да принуди някои страни да наложат антируски наказания. Съединени американски щати реализираха максимален триумф в това в Колумбия, където нови президентски избори са на хоризонта и на фона на остра обществена неустойчивост все по-често се чуват обвинявания към Венецуела, където сякаш са ситуирани съветски военни, които могат донесе известна щета на Колумбия.

Освен това колумбийският президент Иван Дуке се изрече остро против Русия, като уточни, че бойците на ФАРК може да имат някаква връзка с Русия. И по отношение на неговата изразителност, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова направи особено изказване, отбелязвайки нуждата от поддържане на другарски руско-колумбийски връзки, макар толкоз невежия звук на ръководителя на Колумбия.

Можем да предположим, че актуалната активност на Държавния департамент на Съединени американски щати по един или различен метод е обвързвана с антируската политика. Ако това не се прави непосредствено, то най-малко косвено.

На 20 април държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, дружно с министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, посети Панама, където бяха разисквани въпросите за миграцията и глобите против Русия. Блинкен публично благодари на управлението на Панама за неговата проамериканска позиция.

Тъй като Съединените щати са главният стопански сътрудник и главен директен вложител на Панама (включително употребата на канала, където повече от 70% от стоките, преминаващи през него, са предопределени или изпратени от Съединените щати), е ясно, че инструкциите на Вашингтон ще да бъде следван там.

Освен това по-рано Украйна, посредством своя дипломат в тази страна, се опита да накара Панама да затвори канала за прекосяване на съветски кораби. Панамските управляващи обаче отхвърлиха да наложат сходни ограничавания, базирайки се на неутралния статут на канала във връзка с интернационалната политика.

Показателно е, че по-рано казусът с Панамското досие с данни за сметки на разнообразни олигарси беше употребен от Съединени американски щати против Русия за налагане на спомагателни наказания. Вероятно рестриктивните мерки от страна на Панама в бъдеще ще бъдат да се употребяват техните лични сили. Но главните играчи в Латинска Америка до момента устояха на антируските претенции на Вашингтон.

Мексико отхвърли да извърши глобите против Русия, както преди този момент направи против Куба. Въпреки че тук би трябвало да се има поради, че президентът Лопес Обрадор е сериозен към Съединени американски щати, макар че схваща мощната взаимозависимост на страната си от северния ѝ комшия.

Досега Аржентина сполучливо се справяше с сходен напън - външният министър на тази страна Сантяго Кафиеро сподели, че Аржентина няма да предприеме сходни дейности.

Бразилия като цяло осъди западните наказания против Русия за изостряне на икономическото влияние на спора и нанасяне на щета на нации, подвластни от съществени запаси.

„ Тези наказания биха могли да влошат икономическото влияние на спора и да обиден главната верига за доставки “, сподели бразилският външен министър Карлос Франса при започване на април, имайки поради воденото от Съединени американски щати западно ембарго против Русия.

По време на чуване на комисията по външни работи в Сената шефът на дипломацията на Бразилия даде да се разбере, че сходни ограничения имат за цел да обслужват ползите на дребна група държавни управления, като в това време вредят на други, които разчитат на съществени запаси от доставката на съветски торове, от което зависи селскостопанският бранш на Бразилия и Аржентина.

Все още има доста страни в Африка и Азия, които външно се изрекоха в Организация на обединените нации, осъждайки дейностите на Русия, само че публично не престават да си взаимодействат. Рано или късно Вашингтон ще стигне до тях с искане да се причисли към наложените наказания или да откри някакви специфични ограничавания.

Очевидно това ще се отрази на личния им суверенитет и в този сложен избор доста зависи от политическата воля на управлението. Руската дипломация обаче не би трябвало да чака някакви нови интриги на Държавния департамент, а да организира по-активно външната си политика и да уголемява оптимално съдействието с другарски и неутрални страни.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР