Съединените щати имат проблем с доставките на литий. Това се

...
Съединените щати имат проблем с доставките на литий. Това се
Коментари Харесай

Как САЩ изостанаха в треската за „бяло злато“

Съединените щати имат проблем с доставките на литий. Това се случва в миг, в който съвсем всеки огромен автомобилостроител разгласи преход към електрически транспортни средства, до момента в който водачът в бранша Tesla достави съвсем един милион автомобила през 2021 година, а по-малки компании като Rivian и Lucid показаха редица нови модели. Всичките тези нови електрически коли имат потребност от акумулатори, а те – от литий, написа

Ръстът на промишлеността за електрически транспортни средства ще дава отговор за повече от 90% от търсенето на литий до 2030 година, съгласно данни на Benchmark Mineral Intelligence. Литият обаче играе основна роля и в при смарт телефоните, компютрите, смазочните материали и фармацевтичните артикули. Той е от значително значение и за съхранението на слънчева и вятърна сила.

„ Това е като кръвта в тялото ви “, разяснява изпълнителният шеф на Lithium Americas Джон Евънс, „ Това е химията, която стои зад функционалността на литиево-йонните акумулатори. Той остава общият знаменател във всички технологии за акумулатори – даже тези, които преглеждаме като последващо потомство. Това в действителност е сериозен детайл “, добави той.

По тази жизненоважен детайл в акумулаторните акумулатори си е спечелил името „ бяло злато “, като сега сме в интервал на трескаво търсене.

Цената на лития е повишена с 280% от януари 2021 година, като подсигуряването на вътрешните доставки на литий се трансформира в актуалната версия на „ петролна сигурност “. Днес обаче Съединени американски щати са доста надалеч от постигането на такава сигурност, като единствено 1% от международният литий се добива и преработва в страната, сочат данни на Геоложката работа на Съединени американски щати

Повече от 80% от суровия литий в света се добива в Австралия, Чили и Китай. А Китай управлява повече от половината от международната преправка и пречистване на литий и има три четвърти от мегафабриките за литиево-йонни акумулатори в света, съгласно Международната организация по енергетика.

В началото на 90-те години на предишния век обаче Съединени американски щати бяха водач в производството на литий.

„ Литиевата промишленост започва в Съединени американски щати и се развива добре в продължение на 50 години “, сподели Ерик Нюман, интернационален бизнес управител за Swenson Technology. „ Имаме доста благоприятни условия. Предизвикателството е, можем ли да произвеждаме това, от което се нуждаем, на икономична и конкурентна цена? Това е мъчно “, означи той.

Литият не е липсващ детайл. Съединени американски щати имат съвсем 8 милиона метрични тона в запас, което ги подрежда измежду първите пет страни в света, съгласно USGS. В страната обаче има единствено една настояща литиева мина, която се намира в Невада.

Миналия юни администрацията на Байдън показа проект за бързо възкръсване на вътрешното произвеждане и пречистване на литий, както и производството на акумулатори, и сложи национална цел за продажби на електрически коли от 50% от общите до 2030 година

Има няколко литиеви плана, които се създават в Невада, Северна Каролина, Калифорния и Арканзас, наред с други места.

Controlled Thermal Resources създава план за литий в Солтън Сий в Калифорния, който ще извлича литий от солена саламура, изпомпвана посредством геотермални енергийни централи в региона. Солтън Сий в миналото беше гореща туристическа дестинация, само че се трансформира в една от най-тежките екологични и обществено-здравни рецесии в актуалната история, защото по-сухите климатични условия предизвикаха пресъхване на огромна част от езерото. Щатът Калифорния се пробва да трансформира региона, наричайки го „ Литиевата котловина “ и се надява да генерира приходите, нужни за неговото възкръсване.

Миналото лято GM разгласи инвестиция за милиони долари в Controlled Thermal Resources и си обезпечи първи права за закупуване на локално творби литий за своите електрически автомобили.

Piedmont Lithium желае да съживи остаряла област за рандеман на литий в Северна Каролина, покрай Шарлът. През 2020 година Piedmont подписа договорка с Tesla за доставка на литий, придобит от нейните залежи там, само че планът се забави заради проблеми с приемането на позволение за прозиводство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР