Съединените щати и Украйна до голяма степен са в синхрон,

...
Съединените щати и Украйна до голяма степен са в синхрон,
Коментари Харесай

Малки пукнатини: Военното единство между САЩ и Украйна бавно се разпада

Съединените щати и Украйна значително са в синхрон, откогато администрацията на президента Джо Байдън даде обещание поддръжка " толкоз дълго, колкото е належащо " , с цел да се опълчват на безмилостната инвазия на Москва, разяснява " Политико ".

Но повече от година след началото на войната, зад кулисите сред Вашингтон и Киев се следят все по-големи разлики във връзка с задачите на войната и се обрисуват евентуални огнища на напрежение по отношение на това по какъв начин и по кое време ще завърши спорът.

" Администрацията няма ясна политическа задача и цел . Дали тя е да се протака това нещо, което е тъкмо това, което Владимир Путин желае? ", сподели републиканецът Майкъл Маккол (R-Texas), ръководител на Комисията по външни работи на Камарата на представителите.

" Дали е просто да им дадем задоволително, с цел да оцелеят, само че не и с цел да завоюват ? Не виждам политика за победа сега, а в случай че нямаме такава, тогава какво вършим? "

Публично сред Байдън и украинския президент Володимир Зеленски няма особена разлъка - съюз, който се прояви с цялостна мощ предишния месец, когато американският президент направи тайното си, трагично посещаване в Киев.

Но въз основа на диалози с 10 публични лица, законодатели и специалисти се появяват нови точки на напрежение :
Саботажът на газопровод на дъното на Атлантическия океан; бруталната, източваща защита на стратегически незначителен украински град; и проект за битка за район, в който съветските сили са се открили от близо десетилетие.
Високопоставени представители на администрацията настояват, че единството сред Вашингтон и Киев е мощно. Но появилите се пукнатини затрудняват правдоподобното изказване, че сред Съединени американски щати и Украйна има малко различия.

В продължение на девет месеца Русия обсажда Бахмут , макар че завладяването на югоизточния украински град би трансформирало с малко траекторията на войната. През последните седмици той се трансформира в централна точка на битката, като бойци и пандизчии от наемническата група " Вагнер " водят боеве против украинските сили.

И двете страни понесоха тежки загуби и трансфораха града в тлеещи руини .
 В Украйна съпоставят Бахмут с Дебалцево от 2015 година
В Украйна съпоставят Бахмут с Дебалцево от 2015 година

Русия се пробва да прекъсне логистиката изцяло

Украйна се е окопала, отказвайки да напусне опустошения град даже на голяма цена.

" Всеки ден от отбраната на града ни разрешава да спечелим време за подготовка на запаси и за бъдещи настъпателни интервенции ", съобщи генерал-полковник Олександър Сирски, пълководец на сухопътните сили на Украйна. " В същото време в сраженията за тази цитадела врагът губи най-подготвената и боеспособна част от армията си - щурмовите отряди на Вагнер. "

Множество представители на администрацията започнаха да се тормозят, че Украйна изразходва толкоз доста жива мощ и муниции в Бахмут, че това може да подкопае способността им да проведат огромно контранастъпление напролет.

" Разбира се, не желая да подценявам голямата работа, която украинските бойци и водачи поставиха в отбрана на Бахмут, само че мисля, че това е по-скоро алегорична стойност, в сравнение с стратегическа и оперативна ", съобщи министърът на защитата Лойд Остин.

Засега Киев подценява мнението на Вашингтон.

Междувременно оценка на американското разузнаване сочи, че " проукраинска група " е виновна за разрушаването на газопровода " Северен поток " предходната есен, което хвърля светлина върху една огромна мистерия.

Новата разследваща информация, за която първи заяви " Ню Йорк Таймс ", не съдържаше задоволително детайлности , само че изглеждаше, че оборва теорията, съгласно която Москва е виновна за саботажа на тръбопроводите, доставящи съветски газ за Европа.

Анализаторите от разузнаването не считат, че Зеленски или негови помощници са взели участие в саботажа, само че администрацията на Байдън даде знак на Киев - сходно на това, което направи предходната година, когато кола бомба в Москва умъртви дъщерята на изтъкнат съветски националист - че избрани актове на принуждение отвън границите на Украйна няма да бъдат толерирани .

Понякога се наблюдаваше и отчаяние от доставките на оръжия от Вашингтон за Украйна. Съединените щати до момента са изпратили най-вече оръжия и съоръжение на фронта, само че Киев постоянно е гледал напред за идващия комплект доставки.

Според двама чиновници на Белия дом, които не са упълномощени да приказват обществено за частни диалози , макар че множеството чиновници в администрацията са разбирали отчаянието на Киев да се отбрани, е имало и неодобрение от непрекъснатите претенции и от време на време от това, че Зеленски не е проявявал съответната признателност.

" Мисля, че администрацията е разграничена, Съветът за национална сигурност е разграничен " по въпроса какви оръжия да се изпратят на Украйна, сподели Маккол, който е в непрекъсната връзка с висши чиновници на Байдън. " Разговарям с доста висши военни и те в огромна степен поддържат концепцията да им се дават АТАКС . "
 Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление
Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Генерал Олександър Сирски още веднъж бе на фронта

Администрацията не е предоставила тези ракети с отдалечен обхват на деяние, тъй като в личния боеприпас на Америка има малко свободни ракети. Има и опасения, че Украйна може да нанесе удари по далечни съветски цели, което може да докара до ескалация на войната.

Неотдавнашният отчет, че Пентагонът е блокирал администрацията на Байдън да показа с Международния углавен съд доказателства за възможни съветски военни закононарушения, също нанесе още един удар върху описа за единството. Служителите на Белия дом бяха разтревожени, когато излезе публикацията на " Ню Йорк Таймс ", опасявайки се, че тя ще навреди на моралните причини , с които Съединени американски щати поддържат Украйна против съветските военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Администрацията дефинитивно съобщи, че съюзът сред Съединени американски щати и техните съдружници и Киев остава мощен и че ще продължи, до момента в който трае войната.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън съобщи, че Белият дом е " в непрекъсната връзка с Украйна, защото поддържаме отбраната на нейния суверенитет и териториална целокупност ". Тя добави, че защото Путин не демонстрира признаци за преустановяване на войната , " най-хубавото, което можем да създадем, е да продължим да оказваме помощ на Украйна да реализира триумф на бойното поле, с цел да може да бъде във допустимо най-силна позиция на масата за договаряния, когато пристигна този миг ".

Но възходящите разлики могат да предвещават по-голямо разделяне в дебата за това по какъв начин ще завърши войната.
 „ Вагнер “ има потребност от $1 милиарда на месец за офанзивата в Бахмут
„ Вагнер “ има потребност от $1 милиарда на месец за офанзивата в Бахмут

Пригожин: Не е бизнес страна, която има газ, да не заплаща боеприпасите

Макар че Байдън даде обещание твърда поддръжка и към този момент касата остава отворена, Съединени американски щати ясно обявиха пред Киев, че не могат да финансират Украйна безпределно на това равнище. Въпреки че поддръжката за Украйна значително е двупартийна, дребен, само че възходящ брой републиканци започнаха да показват песимизъм по отношение на потреблението на американското богатство за поддръжка на Киев, без да се вижда краят на една далечна война.

Сред тези, които показаха подозрение по отношение на поддръжката за дълготрайната вероятност, е ръководителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който съобщи, че Съединени американски щати няма да дават " празен чек " на Украйна и отхвърли поканата на Зеленски да пътува до Киев и да се запознае с действителностите на войната.

" Винаги има вградени някакви търкания ", сподели Кърт Волкър, специфичен президентски делегат за Украйна по време на администрацията на Тръмп. " Зеленски също по този начин малко навлезе в него с Маккарти - излезе, че има потребност да го " образова ", вместо да работи с него ".

Много наблюдаващи обаче означават забележителното трансатлантическо единение и приветстват съюза, който се държи крепко макар икономическите и политическите последствия от войната.

" Виждам дребните пукнатини, само че те са съществували с точки на противоречие и разнообразни възгледи сред Съединени американски щати и Украйна още преди огромното февруарско навлизане, а и по-късно ", споделя Шелби Магид, заместник-директор на Евразийския център на Атлантическия съвет. " Зеленски и преди е правил остри забележки по адрес на Съединени американски щати, а Белият дом е изразявал противоречие с него - обществено и частно - по съответни аспекти, само че това не е трансформирало или развалило цялостната американска поддръжка и партньорство . "

Кризисните точки към момента витаят на хоризонта. Настояването на Зеленски цялата територия на Украйна - в това число Крим, който е под съветски надзор от 2014 година - да бъде върната на Украйна, преди да стартират каквито и да било мирни договаряния, единствено ще удължи войната, считат американски чиновници. Държавният секретар Антъни Блинкен е дал сигнал на Киев, че възможното връщане на Крим на Украйна ще бъде алена линия за Путин , което може да докара до трагична ескалация от страна на Москва.
 Съединени американски щати: Крим е Украйна, само че украинците вземат решение
Съединени американски щати: Крим е Украйна, само че украинците вземат решение

Никога няма да признаят анексирането на полуострова

Освен това Пентагонът непрекъснато показва подозрения дали украинските сили - макар че са въоръжени със комплицирани западни оръжия - ще могат да изтласкат Русия от Крим, където тя се е открила от близо десетилетие.

Засега Байдън продължава да се придържа към рефрена си, че Съединените щати ще оставят всички решения за войната и мира на Зеленски. Но във Вашингтон започнаха да се чуват гласове за това до каква степен това ще бъде допустимо, когато войната продължи - и се обрисуват нови президентски избори .

" Никога в историята не е имало война без неуспехи и провокации ", споделя републиканецът Джейсън Кроу (D-Colo.), деец от армията и член на HFAC. " Въпросът не е дали украинците имат неуспехи, а по какъв начин реагират и ги преодоляват. Украйна ще преодолее, ще победи Русия и ще остане свободна. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР