Съединените щати и талибаните подписаха днес в катарската столица Доха

...
Съединените щати и талибаните подписаха днес в катарската столица Доха
Коментари Харесай

САЩ сключиха мир с талибаните

Съединените щати и талибаните подписаха през днешния ден в катарската столица Доха спокойно съглашение, целящо преустановяване на 18-годишната война в Афганистан, съобщи Асошиейтед прес.
Подписването на съглашението може да помогне на американския президент Доналд Тръмп да извърши едно от основните си предизборни обещания - да изтегли Америка от " безкрайните й войни ". По силата на подписаното съглашение Съединени американски щати ще стартират изтеглянето на хилядите си бойци от Афганистан в подмяна на поетия от талибаните ангажимент да не позволяват Афганистан да бъде употребен за подготовката на терористични набези, предава Българска телеграфна агенция.
Ако талибаните изпълнят отговорностите си, всички американски бойци ще изоставен Афганистан до 14 месеца. Документът беше подписан от специфичния представител на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад и политическия водач на талибаните Абдул Барадар. На церемонията присъстваше държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо.
Американската инвазия в Афганистан стартира след терористичните набези в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година. Тя имаше за цел да смъкна от власт талибаните, които бяха подслонили водача на Ал Каида Осама бин Ладен, възнамерявал офанзивите на 11 септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР