Съединените щати и Китай постигнаха разбирателства и споразумения по въпросите

...
Съединените щати и Китай постигнаха разбирателства и споразумения по въпросите
Коментари Харесай

САЩ и Китай постигат разбирателство относно климата преди разговорите на COP28

Съединените щати и Китай реализираха " разбирателства и съглашения " по въпросите на климата. Това съобщи през днешния ден пратеникът на Съединени американски щати по климата Джон Кери, оповестява " Ройтерс ".

Прогресът в договарянията им се чака да помогне при по-нататъшните договаряния на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP 28), които стартират в края на този месец в Дубай.

Тази седмица Кери се срещна с китайския си сътрудник Сие Женхуа в Сънилендс, Калифорния, за четиридневни диалози, които той разказа като тежки и съществени.

" Имахме няколко момента, в които, както при всички договаряния, изглеждаше, че има единствено обезсърчение ", описа Кери на форума за нова стопанска система на Bloomberg в Сингапур. " Наистина стигнахме до някои доста солидни разбирания и съглашения, които ще оказват помощ на COP и също по този начин ще ни слагат и двамата на място, където можем да помогнем на света, като се фокусираме върху повече възобновими енергийни източници и други ", изясни той.

Допирните точки сред двете водещи стопански системи в света и най-големите източници на парникови газове се смятат за решаваща част от всеки консенсус на COP28. Конференцията се чака да се концентрира върху въпроси като финансиране на климата и по-амбициозни цели за енергиен преход.

Кери сподели, че скоро ще бъдат оповестени детайлности за споразуменията сред двете страни.

Едно значимо съглашение, реализирано по отношение на загубите и вредите от климата, ще разреши на всяка страна да взе участие във фонд за поддръжка на районите, които са най-уязвими от климатичните въздействия, сподели Кери.

Голяма част от фокуса върху Китай на COP28 ще бъде по отношение на настоящата му стратегия за създаване на повече електроцентрали, работещи с въглища, и нежеланието на Пекин да се ангажира с съответни цифри за понижаване на потреблението на изкопаеми горива. Китай сега се пробва да подсигурява енергийна сигурност и стопански напредък.

Китайският делегат Сие сподели на дипломати през септември, че последователното унищожаване на изкопаемите горива е " нереалистично ", заради бавното развиване на основни технологии като съхранението на сила.

На въпрос дали чака някакъв компромис по отношение на въглищата от Китай, Кери отговори: " Почакайте и ще видите ". Китай в този момент разполага с 360 гигавата въглищни мощности, изясни той, само че добави, че " те доста се пробват да се отдалечат ". В момента " е безконтролно да се финансира електроцентрала, работеща с въглища, където и да е по света ", заключи Кери.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР