Съединените щати и Китай постигнаха разбирателства и споразумения по въпросите

...
Съединените щати и Китай постигнаха разбирателства и споразумения по въпросите
Коментари Харесай

САЩ и Китай постигат разбирателство относно климата преди разговорите на COP28

Съединените щати и Китай реализираха " разбирателства и съглашения " по въпросите на климата. Това съобщи през днешния ден пратеникът на Съединени американски щати по климата Джон Кери , оповестява " Ройтерс ".

Прогресът в договарянията им се чака да помогне при по-нататъшните договаряния на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP 28), които стартират в края на този месец в Дубай.

Тази седмица Кери се срещна с китайския си сътрудник Сие Женхуа в Сънилендс, Калифорния, за четиридневни диалози, които той разказа като тежки и съществени.

" Имахме няколко момента, в които, както при всички договаряния, изглеждаше, че има единствено обезсърчение ", описа Кери на форума за нова стопанска система на Bloomberg в Сингапур. " Наистина стигнахме до някои доста солидни разбирания и съглашения, които ще оказват помощ на COP и също по този начин ще ни слагат и двамата на място, където можем да помогнем на света, като се фокусираме върху повече възобновими енергийни източници и други ", изясни той.
 Русия вижда единствено негативи в конференцията за климата в Дубай
Русия вижда единствено негативи в конференцията за климата в Дубай

Няма единни позиции, страните се блокират взаимно и срещата ще е предизвикателство

Допирните точки сред двете водещи стопански системи в света и най-големите източници на парникови газове се смятат за решаваща част от всеки консенсус на COP28. Конференцията се чака да се концентрира върху въпроси като финансиране на климата и по-амбициозни цели за енергиен преход.

Кери сподели, че скоро ще бъдат оповестени детайлности за споразуменията сред двете страни.

Едно значимо съглашение, реализирано по отношение на загубите и вредите от климата, ще разреши на всяка страна да взе участие във фонд за поддръжка на районите, които са най-уязвими от климатичните въздействия , сподели Кери.

Голяма част от фокуса върху Китай на COP28 ще бъде по отношение на настоящата му стратегия за създаване на повече електроцентрали, работещи с въглища, и нежеланието на Пекин да се ангажира с съответни цифри за понижаване на потреблението на изкопаеми горива. Китай сега се пробва да подсигурява енергийна сигурност и стопански напредък.
 Индия евентуално няма да подпише ангажимент за понижаване на излъчванията на Организация на обединените нации
Индия евентуално няма да подпише ангажимент за понижаване на излъчванията на Организация на обединените нации

Става въпрос за световния ангажимент за понижаване на излъчванията, свързани с охлаждането, на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP 28)

Китайският делегат Сие сподели на дипломати през септември, че последователното унищожаване на изкопаемите горива е " нереалистично ", заради бавното развиване на основни технологии като съхранението на сила.

На въпрос дали чака някакъв компромис по отношение на въглищата от Китай , Кери отговори: " Почакайте и ще видите ". Китай в този момент разполага с 360 гигавата въглищни мощности, изясни той, само че добави, че " те доста се пробват да се отдалечат ". В момента " е безконтролно да се финансира електроцентрала, работеща с въглища, където и да е по света ", заключи Кери.
 Посланик на Китай в Съединени американски щати видя развиване в връзките сред двете страни
Посланик на Китай в Съединени американски щати видя развиване в връзките сред двете страни

Според него обаче към момента са изправени пред предизвикателства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР