Съединените щати и Китай имат разногласия и се нуждаят от

...
Съединените щати и Китай имат разногласия и се нуждаят от
Коментари Харесай

Китай към САЩ: Задълбоченият диалог може да осигури стабилни връзки

Съединените щати и Китай имат различия и се нуждаят от " изчерпателен " и " обстоен " разговор , с цел да понижат недоразуменията и да стабилизират връзките, сподели в четвъртък външният министър на Китай Ван И, започвайки дълго чакано посещаване във Вашингтон.

Стоейки до държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, Ван сподели, че двете страни споделят значими общи ползи и провокации, които би трябвало да разрешат дружно.

" Следователно Китай и Съединените щати би трябвало да водят разговор. Не единствено би трябвало да обновим разговора, разговорът би трябвало да бъде изчерпателен и изчерпателен ", сподели Уан, говорейки посредством преводач.

Диалогът ще спомогне за понижаване на недоразуменията, ще спомогне за стабилизиране на връзките и " връщането им в коловоза на здравословно, устойчиво и стабилно развиване " , сподели той.

Блинкън отговори: " Съгласен съм с казаното от външния министър ".

Преди Ван да приказва, Блинкън сподели, че чака с неспокойствие градивни диалози с китайския си сътрудник .

Тридневното посещаване на Ван е последното в поредност от дипломатически задължения сред двамата стратегически противници, до момента в който те се стремят да ръководят разликите си, с цел да избегнат спор. Пътуването главно е да се приготви за предстоящата среща на върха сред президента Джо Байдън и президента Си Дзинпин през ноември.
 Китай и Съединени американски щати наподобява възобновяват военния разговор макар разногласията за Тайван и Южнокитайско море
Китай и Съединени американски щати наподобява възобновяват военния разговор макар разногласията за Тайван и Южнокитайско море

Ву Сиан: Китай отдава огромно значение на развиването на връзките

Блинкън и Уанг ще продължат полемиките си в петък.

Конфликтът Израел-Хамас добави нова динамичност към изпитателните връзки сред суперсилите и Вашингтон се надява, че Пекин може да употребява въздействието си върху Иран , с цел да предотврати ескалация в по-широка война в Близкия изток.

Ван да се срещне със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан в петък. Очаква се той също да беседва с Байдън по време на визитата си в Белия дом, макар че не е ясно какъв брой значително ще бъде тяхното взаимоотношение.

Приоритетът на администрацията на Байдън с Пекин беше да предотврати прерастването в спор на интензивната конкуренция сред двете най-големи стопански системи и различията по голям брой въпроси - в това число търговията, Тайван и Южнокитайско море.

Въпреки това, до момента в който и Пекин, и Вашингтон са говорили за т ърсене на области, в които могат да работят дружно , а Си сподели в сряда, че.

Политически анализатори в Китай и Съединени американски щати споделят, че и двете страни споделят интерес от попречване на по-широка война в Близкия изток и че Китай, като главен покупател на нефт, може да упражни доста въздействие върху Иран. 

" Китайците сигурно имат интерес да предотвратят директна борба сред Съединени американски щати и Иран, защото те са огромни консуматори на нефт и това би предиздвикало цените да скочат ", сподели Джон Алтерман, началник на програмата за Близкия изток във Вашингтонския център за стратегически и интернационалните проучвания.

" И въпреки всичко е малко евентуално китайците да правят някаква тежка работа тук. Очаквам, че ще желаят място на масата, когато борбата сред Израел и Газа бъде решена , само че те не усещат огромна потребност или дарба да ускорят решението. "

Ши Инхонг, професор по интернационалните връзки в китайския университет Ренмин, сподели, че упражняването на въздействието на Пекин върху Иран е " съвсем единственото съществено и практично очакване на Съединени американски щати от Китай по отношение на обстановката в Близкия изток ".

Въпреки това Ши добави: " Позицията на Съединени американски щати по отношение на Иран надалеч не е допустима за Китай и противоположното. Взаимният компромис по този въпрос може да бъде прекомерно стеснен и дребен , с цел да има някакво значение. "
 Китай скастри Съединени американски щати да не се месят в проблемите му с Филипините
Китай скастри Съединени американски щати да не се месят в проблемите му с Филипините

След поръчката на Вашингтон, че ще брани Манила
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР