Съединените щати елиминираха голяма терористична заплаха, обяви президентът Джо Байдън,

...
Съединените щати елиминираха голяма терористична заплаха, обяви президентът Джо Байдън,
Коментари Харесай

Безпрецедентна операция на САЩ в Сирия: Лидерът на Ислямска държава е мъртъв

Съединените щати " отстраниха огромна терористична опасност ", разгласи президентът Джо Байдън , като по този метод удостовери гибелта на водача на групировката " Ислямска страна " (ИД) при интервенция на американски специфични елементи в Сирия тази нощ, предадоха международните организации.

" Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши избра да се самовзриви като страхливец , вместо да дава отговор пред правораздаването за закононарушенията, които е направил ", сподели Байдън в телевизионно послание във връзка ликвидирането на ръководителя на терористичната организация.

Aмериканският президент увери, че са бил и взети всички вероятни защитни ограничения за отбягване на цивилни жертви при спецоперацията. Точно по тази причина са били изпратени командоси, вместо да бъде нанесен въздушен удар, акцентира президентът на Съединени американски щати.
 Джо Байдън БГНЕС
Според първична информация са починали 13 души, в това число 4 дами и 6 деца. Представители на Съединени американски щати обявиха по-рано, че не са сигурни какъв брой членове на фамилията са били с Курайши, когато експлозивът е избухнал.

" Вашингтон ще продължи да работи със своите сътрудници за опазване на натиска върху ИД " , добави президентът.

" Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши - водача на ИД ", сподели Байдън в изказване. Той посочи, че всички американски командоси, взели участие в интервенцията, са се върнали невредими.

Т ова е най-значимата интервенция на американските специфични сили в Сирия от гибелта на предходния водач на ИД, Абу Бакр ал Багдади, акцентира Байдън.

" По петите ви сме ", предизвести президентът на Съединени американски щати, обръщайки се към водачите на терористични групи по света.
 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС

 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС
Операцията беш е боен триумф за Съединени американски щати след серия от усложнения, в това число безредното евакуиране от Афганистан, които накараха техни съдружници и съперници да заключат, че световната мощ на Съединени американски щати отслабва, отбелязва Асошиейтед прес.

Мисията беше подхваната в миг, когато ИД се бори да се възроди, като извърши серия от набези в района, в това число нахлуване против затвор в Североизточна Сирия, където са арестувани 3000 екстремисти. Байдън съобщи, че Курайши е бил виновен за тази офанзива.

Президентът, дружно с вицепрезидентката Камала Харис и високопоставени съветници по националната сигурност, са следили интервенцията, в която се самовзриви Курайши онлайн от Белия дом.
 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС

 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС
Около 50 американски командоси са взели участие в интервенцията. Те са пристигнали с хеликоптер от близка база, чието местонахождение не се оповестява. После са атакували къщата, в която е бил терористът, намираща се в град Атме, покрай границата на Сирия с Турция.

Според говорителката на Белия дом Джен Саки се счита, че когато водачът на ИД се е самовзривил в детонацията са починали и неговата брачна половинка и трите му деца. Американски представители ревизират дали американски дейности може да са довели са гибелта на цивилни по време на интервенцията, добави Саки, съобщи АП.
 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС
Американските сили са събрали ДНК проби от мястото, които по-късно са удостоверили гибелта на Курайши. Според американски представители той е живеел на третия етаж на къща със фамилията си. Комуникирал е с външния свят единствено посредством куриери, в никакъв случай не е напускал жилището си. На втория етаж е имало по-нископоставен представител на ИД със фамилията си. На първия етаж е имало хора, които не са знаели въобще кои са жителите над тях. Според американските представители Курайши ги употребявал за жив щит.

При първия стадий от интервенцията американските командоси се доближили до къщата и оповестили, че са там. Чрез мегафони те призовали дамите и децата от целия регион да го изоставен. Тогава точно фамилията от първия етаж на къщата също съумяло да избяга. Но нископоставеният член на ИД от втория етаж влезнал в престрелка с командосите, по време на която бил погубен.

След края на цялата интервенцията, когато командосите се изтегляли, обаче избухнала още една престрелка с членове на локална формация, като двама екстремисти били убити в нея.
 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС

 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС
Кой е самовзривилият се водач на ИД

Наричан " Професора " или " Разрушителя " , водачът на групировката " Ислямска страна " (ИД), чието очистване разгласи през днешния ден американският президент Джо Байдън, беше относително незнаен, само че знаеше по какъв начин да поддържа тактиката и активността на групировката, до момента в който я оглавяваше за по-малко от две години, отбелязва Франс прес.

Амир Мохамед Саид Абдел Рахман ал Маула, джихадист с голям брой псевдоними, наричащ себе си " емирът " Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, който ръководеше ИД, беше погубен по време на интервенция на американските специфични елементи през днешния ден преди зазоряване в Сирия, разгласи американският президент.

Преди да се причисли към управлението на терористичната формация след елиминирането на неговия предходник Абу Бакр ал Багдади в края на 2019 година, той ръководеше избиването на кюрдоезичното малцинство на язидите.
 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС
Позициите до този терорист от туркменски генезис в терористична организация, чиито водачи преди този момент са били араби, изглеждаха много несигурни.

Бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин, приключил Университета за ислямски науки в Мосул, той се включил към редиците на " Ал Каида " след американското навлизане в Ирак и залавянето на Саддам Хюсеин през 2003 година, съгласно американската неправителствена организация " Каунтър екстремизм проджект " (Counter Extremism Project - СЕР).

Курайши е арестуван и пратен през 2004 година в американския затвор " КемпаБука ", в Южен Ирак, считан за разплодник на джихадизма. Там той се е срещнал с Багдади. Освободен е бил по незнайни аргументи. После се е включил към Багдади, който през 2010 година пое контрола над иракския клон на " Ал Каида ", преди да сътвори поредно " Ислямска страна в Ирак ", а по-късно " Ислямска страна в Ирак и Сирия " (ДАЕШ на арабски).
 Спецоперация на Съединени американски щати в Сирия БГНЕС
Според " Каунтър екстремизм проджект ", Курайши се издигнал бързо в горните ешелони на бунтовниците, получил прякорите " Професора " а и " Разрушителя " и придобил репутацията на жесток човек, по-специално посредством елиминиране на съперници на Багдади в границите на ИД.

В родния му град Тал Афар, на 70 километра западно от Мосул, се основават работилници за експлозиви и се кроят проекти за терористични офанзиви.

Курайши също така играе значима роля в джихадистка акция за очистване на малцинството язиди посредством всеобщи убийства, изселване и полово иго, отбелязва Жан-Пиер Филиу, професор в Института за политически проучвания " Сианс По " в Париж.

По времето, когато е отпред на ИД Курайши се пробва да възвърне силата и интензивността на групировката, която загуби териториите, завладени от нея в Ирак и Сирия по време на съществуването на нейния " халифат " (2014-2019 г.).

Според специалисти ИД постоянно е подготвяла приемници на своите водачи. През последните месеци не е постъпвала никаква обоснована информация за индивида, който би могъл да наследи Курайши отпред на групировката, която, сходно на огромния си противник " Ал Каида ", постоянно е оцелявала след гибелта на водачите си.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР