Съединените щати биха използвали сила, за да попречат на Иран

...
Съединените щати биха използвали сила, за да попречат на Иран
Коментари Харесай

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Съединените щати биха употребявали мощ, с цел да попречат на Иран да придобие или създаде нуклеарни оръжия, в случай че всички други разновидности се провалят.

Това сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по време на изявление за новините на израелския Канал 12.

Байдън увери, че ще направи всичко, с цел да попречи на Иран да стане нуклеарна мощ.

Президентът също отбрани натиска на администрацията си да възвърне съглашението от ерата на експрезидента Барак Обама, което за малко беше спряло нуклеарната стратегия на Иран. Администрацията на Байдън води договаряния с Техеран в опит да върне Съвместния изчерпателен проект за деяние, формалното име на договорката, контрактувана сред Иран, Европейски Съюз и петте страни с непрекъснати нуклеарни оръжия, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Китай, Русия и Франция.

" Единственото нещо по-лошо от Иран, което съществува в този момент, е Иран с нуклеарни оръжия ", сподели Байдън.

Той добави, че счита, че е " голяма неточност " за администрацията на Тръмп да се откаже от съглашението, защото Иран е " по-близо до нуклеарно оръжие в този момент, в сравнение с бяха преди ", само че също по този начин сподели, че се е заел да резервира Иранската революционна армия Корпус в листата на Държавния департамент на задгранични терористични организации, даже в случай че това убие всевъзможен късмет за рестартиране на съглашението.

Припомняме, че западни договарящи предизвестиха, че времето за съглашение изтича, като Франция бе по-категорична и даде единствено няколко седмици време, до момента в който Съединени американски щати към момента не слагат краен период. 

Иран няма да отстъпи от своята " вярна и разумна "  позиция в договарянията за възкръсване на нуклеарната договорка от 2015 година Това съобщи президентът Ебрахим Раиси.

" Американците настояват, че Иран би трябвало да се върне към нуклеарния пакт, само че Ислямската република в никакъв случай не е напускала договорката и Вашингтон е този, който наруши контракта ", акцентира Раиси.

Техеран отхвърля да води директни договаряния със своя най-върл съперник - Съединените щати, а последната непряка среща сред тях в Катар предишния месец не съумя да докара до никакъв пробив.

Миналата седмица пратеникът на Съединени американски щати за договарянията сподели, че Иран е добавил несвързани претенции по време на последните непреки полемики и е постигнал обезпокоителен прогрес в обогатяването на уран.

Съгласно нуклеарния пакт от 2015 година Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, евентуален път към нуклеарни оръжия, макар че Техеран твърди, че търси единствено гражданска атомна сила в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от договорката, като я назова прекомерно мека във връзка с Иран, и наложи още веднъж суровите наказания на Съединени американски щати, което накара Техеран да наруши нуклеарните ограничавания в пакта към година по-късно.

През март нуклеарната договорка изглеждаше покрай обновяване, когато Европейски Съюз, който координира договарянията, предложения във Виена външните министри на страните по съглашението за завършване на съглашението след 11 месеца непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР