Съединените американски щати водят разговори с партньори в НАТО за

...
Съединените американски щати водят разговори с партньори в НАТО за
Коментари Харесай

Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?

Съединените американски щати водят диалози с сътрудници в НАТО за даване на военна помощ за Украйна, в това число и посредством изпращане на руски системи за противовъздушна защита. За това оповестиха международните медии, а Държавният департамент удостовери късно нощес. Според западни медии, американският министър на защитата Лойд Остин ще организира диалози със Словакия и България за системите С-300. Официално Министерството на защитата не разяснява информацията, а от кабинета не дадоха отговор на въпросите ни.

Да бъде предоставена военна поддръжка на Украйна, в това число и с противовъздушни системи С-300, каквито има в няколко страни-членки на НАТО, две от които са България и Словакия. Тази информация разпространиха Военновъздушни сили и международните медии тази нощ. Вашингтон работи с всички сътрудници, тъй че Украйна да получи руски ПВО-системи, оповестиха от Държавния департамент. Според " Шпигел ", страните, които се съгласят да дадат своите С-300 на Украйна, може да получат американски " Пейтриът ".

Правителството и Министерството на защитата до този миг не дадоха отговор на нашите въпроси дали се водят и ще се ли водят такива диалози при посощението на Лойд Остин у нас, а украинският боен министър Олексей Резников, изслушан в Екологичен потенциал, съобщи, че страната му нееднократно е изразила предпочитание да купи танкове, самолети и ПВО-системи от Полша, Словакия и България.

С-300 са най-модерната ни система за противовъздушна защита. Имаме 10 такива. Засичат балистична ракета на 1000 км, крилата - на 360, могат да проследят до 100 цели и да поразят 12 по едно и също време. Използват се за защита на столицата и стратегически значими обекти.

Според " Шпигел ", представени от " Дойче веле ", американският министър на защитата Лойд Остин ще предложи на България и Словакия да дават своите С-300 на Украйна, а в подмяна да получат ракети " Пейтриът ". Въпросът ще бъде измежду тематиките за разискване в София, заяви и Военновъздушни сили.



Късно нощес Държавният департамент разгласи, че Съединени американски щати работят с сътрудници за обезпечаване на Противовъздушна отбрана системи за Киев.

Продължаваме да работим с нашите сътрудници, с цел да съберем нова помощ за Украйна и това включва руски или съветски системи за противовъздушна защита и нужните боеприпаси. Това са системи, които те към този момент употребяват, системи, на които са подготвени, и са показали своят висока резултатност към този момент, съобщи Нед Прайс, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Пред депутатите в Европарламента украинският министър на защитата Олексий Резников е удостоверил, че страната му неколкократно е изразявала посредством писма до институциите в Полша, Словакия и България предпочитание да купи танкове, самолети и ПВО-системи руски вид, за което би трябвало позволение на съответните държавни управления.

Не мога да разкрия, несъмнено, всички елементи, само че това, което мога да кажа, че аз персонално съм изпратил писма до министрите на защитата на всяка една от вашите страни. Ние сме подготвени да купим въоръжение от вашите компании, само че от време на време даже не получаваме отговор. В доста от вашите страни имате руски самолети. Имате танкове от руската епоха. Ние сме подготвени да ги купим. Вашите компании са подготвени да ни ги продадат, само че още веднъж наблягам - имаме потребност от позволение от вашите държавни управления, съобщи Олексий Резников, министър на защитата на Украйна.



В София, по неофициална информация, към този момент са пристигнали военни делегати от Съединени американски щати, с цел да приготвят визитата на американския министър на защитата Лойд Остин у нас. Министерство на защитата резервира безмълвие дали въпросът за С-300 ще бъде разискван сред Остин и българските управляващи на следващия ден и в други ден в София.

Военна помощ, както сме декларирали, не пращаме към Украйна, разяснява Даниел Лорер, министър на нововъведенията и растежа.

Продължаваме да считаме, че България не би трябвало да дава оръжия и муниции към Украйна. Няма да подкрепим такова решение. - На този стадий постъпило ли е искане от Съединени американски щати и НАТО? - Аз не съм виждала, в министерството не е постъпвало, разяснява Корнелия Нинова, вицепремиер.



С-300 са най-модерните Противовъздушна отбрана системи на въоръжение в Българската войска. Два дивизиона с по пет комплекта охраняват столицата и стратегически обекти. Купени са от Съюз на съветските социалистически републики през 1988 година Един комплекс е формиран от мобилен ракетоносец с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

Според някои специалисти, България може да даде С-300 в подмяна на " Пейтриът ".

Аз имам непосреден опит от разполагането на системите " Патриот " в Турция по време на рецесията със Сирия. Тогава безусловно за броени дни от Агенцията в НАТО успяхме да интегрираме системите " Патриот " с радарите в Турция и с интегрираната система за ръководство на противовъздушната и противоракетната защита на НАТО, тъй че тук ще бъде още един същият модел, сподели Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата (2014 г.).





Според други, България не би трябвало да дава С-300 на Украйна, а по-леки въоръжения.

Ние се лишаваме не просто от оръжейни системи, ние се лишаваме от една основна част от нашата противовъздушна и противоракетна защита, счита Ангел Найденов, някогашен министър на защитата.

Според Велизар Шаламанов, няма да има директна заплаха за България, в случай че изпратим въоръжения към Украйна.

Турция изнася безпилотни самолети " Байрактар " за Украйна, които са главното стремително средство за украинската войска. Разрушило голям брой танкове, бронирани машини и други цели, както виждаме - Турция е мечтан сътрудник, даже медиатор. Така че аз не виждам тук никакъв риск за България с изключение на агитационен, счита Шаламанов.

Руският президент Владимир Путин разгласи, че доставките на въоръжения от натовски страни за Украйна ще се смятат от Русия за законна военна цел. България е в листата на неприятелските страни, разгласен от Русия, откакто затвори въздушното си пространство за съветски самолетни компании. Според специалисти адвокати, решението за вероятно изпращане на С-300 за Украйна би трябвало да бъде взето взаимно от Министерски съвет и Народно събрание. Други считат, че кабинетът е водещата институция в провеждането на външната политика на страната и може да вземе решението без глоба на Народно събрание.

Утре американският министър на защитата Лойд Остин идва у нас. Очаква се да се срещне с българския министър на защитата, а в събота - с премиера Кирил Петков, като двамата ще дадат изказвания в Министерския съвет какво са разискали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР