Съдийската колегия на ВСС ще заседава днес, първа точка в

...
Съдийската колегия на ВСС ще заседава днес, първа точка в
Коментари Харесай

ВСС обсъжда затваряне на съдилищата, адвокати против мярката на протест |

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет ще заседава през днешния ден, първа точка в дневния ред е обсъждане на работата на органите на правосъдната власт в границите на изключителната епидемиологична конюнктура. 

Според неофициална информация се приготвя почивка за магистрати от 15 ноември до Нова година. Вчера министър председателят Бойко Борисов разгласи, че е значимо да не стопират правосъдните процеси и - където е допустимо, институциите да действат онлайн. 

Обединението на свободните юристи излезе с отворено писмо до Народното събрание, Висшия правосъден съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските препоръки в страната с апел да се подхващат и поддържат нужните ограничения, тъй че да не се стига до наново затваряне на съдилищата и прекратяване провеждането на открити правосъдни съвещания по цивилен, търговски, административни и „ по-леки " наказателни каузи. 

Припомняме, че тази година съдилищата към този момент бяха съвсем напълно затворени от 13 март до 13 май, след което започна 
муден развой на възобновяване на естествения темп на работа и повечето каузи, чието разглеждане бе отсрочено, започнаха да се гледат в нормален порядък едвам от септември. Правителството и Висш съдебен съвет имаха над 6 /шест/ месеца да се приготвят
и да подхващат ограничения за адаптиране на съдилищата за работа в условията на пандемията, в случай, че се очакваше увеличаване на заболеваемостта в есенно-зимния интервал, пишат Обединението. 

Адвокатите считат, че " предлаганата мярка на затваряне е несъразмерна и непропорционална с оглед към този момент взетите
противоепидемични ограничения в съдилищата. Същата би довела до много по-големи вреди за правораздаването, обществото и стопанската система, отколкото да окаже потребен резултат в създалата се социална конюнктура ". 

Обединението на свободните юристи се обръща и към Висшия адвокатски съвет и всички Адвокатски препоръки в страната, които са призвани да пазят ползите на юристите, с апел да предприемат незабавни и твърди дейности за недопускане на евентуалните промени в закона, като се опълчват на предвижданите нови ограничавания и като поддържат планирания Национален митинг на адвокатурата, плануван за 4 ноември. Адвокатите, като упражняващи свободна специалност, бяха изключени от всички ограничения за справяне с последствията от Коронавирус 19 и повторното преустановяване провеждането на открити правосъдни съвещания би имало още по-тежки последствия за българските юристи и техните клиенти –граждани и юридически лица. Всички представители на професионалните общности твърдо опазиха ползите на своите членове, което не може да се показа за адвокатските органи, които не обясниха на обществото последствията за юристите и не започнаха дейни дейности за тяхното компенсиране, се споделя още в писмото на Обединението на свободните юристи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР