Съдийската колегия на ВСС изслуша Сарафов за НотариусаДве са разследванията

...
Съдийската колегия на ВСС изслуша Сарафов за НотариусаДве са разследванията
Коментари Харесай

С патрон и кръст от клони заплашват прокурори

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет изслуша Сарафов за Нотариуса
Две са следствията против Мартин Божанов и бандата му за напън върху магистрати

Ники Прасето окалял съдия 

Двама прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) са получили закани за живота си в неделя. Единият е бил на разходка със фамилията си и когато се прибирал, видял, че пощенската кутия е отворена, а вътре имало патрон. Вторият магистрат е жена, която същия ден намерила пред дома си кръст, изработен от клони.

Това разгласи през днешния ден и. ф. основният прокурор Борислав Сарафов пред членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, които го поканиха за чуване дали са разследвани сигнали за напън против магистрати от Мартин Божанов-Нотариуса и свързани с него лица. Сарафов не отговори непосредствено дали двамата прокурори работят по делата на Нотариуса, само че сподели по този начин: “Това е една съответна опасност, предизвестие към двамата прокурори да внимават евентуално в работата, да не бъдат дейни. Тези случаи не може да ги извадим от подтекста на обстановката, разследвайки активността на Мартин Божанов ”. Главният прокурор през днешния ден е пратил отчетите за заканите на министъра на правораздаването Атанас Славов, който даде обещание неотложно на двамата прокурори да бъде назначена защита от Бюрото за отбрана.

Сарафов уточни, че случаите с напън над съдии от Нотариуса са два. Единият е от 2016 година против апелативния арбитър Цвятко Лазаров, като следствието по този случай е било прекъснато през 2017 година Нещо повече - на съвещанието през днешния ден стана известно, че преди 7 години по тъжба на Ники Прасето - дясната ръка и съучастник във компании на Нотариуса, самият арбитър Лазаров е бил разследван от сътрудници на ГДБОП за корупция. Сарафов даде обещание на сътрудниците си да ревизира дали тези изказвания са факт.

Вторият случай е за напън над арбитър Владислава Цариградска през 2017 година и по него Софийска градска прокуратура от 2023 година проверява проведена незаконна група за имотни измами, пране на пари и насила. Това досъдебно произвеждане е в ход, без значение от гибелта на Нотариуса на 31 януари, само че детайлности по него могат да дават единствено наблюдаващите прокурори, разясни Сарафов.

Съдия Цариградска също бе изслушана през днешния ден от съдийската гилдия и изнесе данни, че от 2017 до 2022 година, когато бе закрит спецсъдът, с подписа на ръководителя на Апелативния профилиран углавен съд били подслушвани и следени към 159 магистрати, като никой на никое място не е давал пояснения по какви каузи. През 2018 година имало и възбрана от някогашен основен прокурор Бюрото за надзор на СРС да ревизира подслушването на съдии, прокурори и следователи. Самата Цариградска счита, че рекетьорски групи като тази Нотариуса са се възползвали от информация, събирана със СРС.

Тя е дала показания като потърпевша от натиска на бандата на Божанов на 5 юли 2023 година, само че и до момента няма пояснение за какво разпитът не е бил пред арбитър.

“Ако мен ме споходи ориста на Мартин Божанов - каквото и да съм споделила, даже да се стигне до правосъден развой, няма да може да бъде употребено по делото ”, сподели още Цариградска.

Пазели го служители на реда
Нотариуса имал не два, а 4-5 телефона


Мартин Божанов - Нотариуса, сниман в изявление за Антикорупционния фонд

Столична дирекция на вътрешните работи да ревизира дали служители на реда от спецзвена са охранявали Мартин Божанов-Нотариуса. Да се ревизира също дали той е бил информатори или помощник на Министерство на вътрешните работи, защото е парадирал с това и е карал автомобил със наследник буркан. Това сподели пред Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, направил единственото изявление с Нотариуса.

“Научих от разнообразни хора, че Божанов носеше 4-5 телефона, аз самият имам номерата на три от тях. За мен е мистерия за какво след гибелта му Министерство на вътрешните работи откри и иззе единствено два телефона ”, сподели Стайков. Когато през 2021 година той схванал за частния клуб “SS ” на Нотариуса, там видял паркирани голям брой полицейски коли. По думите му те освен са охранявали Божанов, а са взели участие в незаконните му схеми дружно с юристи и магистрати. А на ул. “Паренсов ” Нотариуса употребил адвокатската фирма на юрист, който е някогашен чиновник на ГДБОП и на антикорупционното звено на ДАНС.

В първите години бандата на Божанов се занимавала с имотни измами като грабела жилища на старци, само че след това почнала да граби фирмени имущества, да взе участие със свои движимости лица и очевидци в каузи за доста пари, счита Стайков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР