Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие план за

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие план за
Коментари Харесай

Съдийската колегия на ВСС прие план за поетапно възобновяване на работата с Единната информационна система на съдилищата

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри проект за обновяване на образуването на каузи в Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС). Той планува поетапно включване на съдилищата по правосъдни региони, съобразено с тяхната натовареност и събитието, че доста от тях не престават да работят с ЕИСС, оповестиха от Висш съдебен съвет.

Съгласно проекта от 1 януари 2021 година не престават работа със системата на съдилищата в правосъдния регион на Апелативен съд – Велико Търново, Апелативния боен съд, Военен съд – София, Военен съд – Пловдив и Военен съд – Сливен.

От 1 март 2021 година се включват съдилищата в правосъдните региони на Апелативен съд – Бургас и Апелативен съд - Варна, Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд. На 01.04.2021 година се включват съдилищата в правосъдния регион на Апелативен съд – Пловдив, а от 1 май 2021 година тези в региона на Апелативен съд – София.

Върховният касационен съд ще започва работа с ЕИСС от 1 юни 2021 година Колегията реши да се изготви и организира по график наложително образование на магистратите и правосъдните чиновници от съответната група съдилища преди обновяване на работата на ЕИСС, и указа на съдиите интензивно да работят в тестовата среда на ЕИСС до включването им по график в системата.

Определената работна група да продължи работа до нейното преустановяване с категорично решение на Пленума на Висш съдебен съвет, като в нейните пълномощия се включат дилемите по синхронизиране и рационализиране на ЕИСС, които да се дават на „ Информационно обслужване “ ЕАД, с цел да продължи усъвършенстването на системата. Съдийската гилдия даде опция на съдилищата, по тяхно предпочитание да се включат в работата с ЕИСС преди избрания им по график период.

Предложението на Колегията се внася за разглеждане и изговаряне в съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет, планувано за 17.12.2020 година В него са консолидирани разискваните от Колегията четири обособени оферти за поетапно включване на съдилищата, въз основа на критериите натовареност, материя на делата и правосъдни региони.

В полемиката участваха Ивайло Филипов – изпълнителен шеф на „ Информационно обслужване “ ЕАД, и Снежанка Смилкова – началник на екипа, създал Единната осведомителна система на съдилищата, към които бяха сложени въпроси, зародили в процеса на работа със системата. Г-н Филипов заяви, че 30% от съдилищата работят напълно с ЕИСС, а останалите не престават администрирането на каузи, формирани в системата през лятото на тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР