Американският съдия Кларънс Томас разкрива пътувания с частния самолет на донора на Републиканската партия

...
Съдията от Върховния съд на Съединените щати Кларънс Томас призна,
Коментари Харесай

Съдията от Върховния съд на Съединените щати Кларънс Томас призна, че е предприел три пътувания миналата година на борда на частен самолет, собственост на републиканския мегадонор Харлан Кроу.

Това е първият път от години, в който Томас съобщава, че е получил гостоприемство от Кроу.

В доклад, публикуван в четвъртък, 75-годишният съдия каза, че спазва новите указания на федералната съдебна власт за докладване на пътувания.

Заявлението дойде на фона на повишен фокус върху етиката във Върховния съд, който произтича от поредица от доклади, разкриващи, че Томас от години е получавал неразкрити скъпи подаръци, включително международни пътувания, от Кроу, богат бизнесмен и благодетел на консервативни каузи.

Кроу купи и къщата в Джорджия, където майката на Томас продължава да живее, и плати две години обучение в частно училище за дете, отгледано от Томас и съпругата му Джини.

Новинарската агенция Associated Press също съобщи през юли, че съдия Соня Сотомайор, подпомогната от служителите си, е увеличила продажбите на книгите си чрез посещения в колеж през последното десетилетие.


Едно пътуване, за което Томас съобщи, беше до хижата на Кроу в планините Адирондак в северната част на щата Ню Йорк, където сайтът за разследващи новини ProPublica съобщи, че Томас посещава всяка година.

Другите две пътувания бяха до Далас, където той говори на конференции, спонсорирани от American Enterprise Institute, консервативен мозъчен тръст.

Томас отбеляза, че съдебните служители са му препоръчали да избягва търговски пътувания за едно от пътуванията в средата на май, поради опасения за сигурността на съдиите след изтичането на проектостановището на съда относно абортите, което отмени Роу срещу Уейд.

Правосъдието също така със закъснение призна, че Кроу е купил дома в Савана, Джорджия, където майката на Томас все още живее. Томас и други членове на семейството притежаваха къщата, заедно с два съседни имота.

Продажбата е завършена през 2014 г., но Томас каза, че погрешно е смятал, че не трябва да я докладва, защото „тази продажба е довела до капиталова загуба“.

Като съобщи, че той и съпругата му имат активи на стойност от 1,2 до 2,7 милиона долара, Томас коригира и няколко други грешки от предишни доклади.

Те включват пропускане на сметки в кредитен съюз, които миналата година бяха на стойност от 100 000 до 250 000 долара, и застраховка живот на името на съпругата му, оценена на по-малко от 100 000 долара.


Томас обмисля дали да промени предишни доклади, за да включи повече пътувания с частен самолет, отбеляза той.

Годишните финансови отчети за Томас и съдия Самуел Алито бяха публикувани в четвъртък, почти три месеца след тези на останалите седем съдии. Томас и Алито получиха 90-дневни удължения.

Алито отчете активи на стойност от 2,8 до 7,4 милиона долара. Докато по-голямата част от притежанията му са във взаимни фондове, Алито запазва дялове от акции в енергийни и други компании, които понякога го принуждават да се оттегли от дела във Върховния съд.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР