Съдията нареди на Тексас да премахне плаващите гранични бариери, като удовлетвори искането на администрацията на Байдън

...
Федерален съдия в Остин в сряда нареди на Тексас да
Коментари Харесай

Федерален съдия в Остин в сряда нареди на Тексас да премахне речните бариери, които щатът монтира по протежение на участък от границата между САЩ и Мексико, за да отблъсне мигрантите, давайки администрацията на Байдън ранна победа в делото си срещу шамандурите, одобрени от републиканския губернатор Грег Абът.

Старшият съдия от окръжния съд на САЩ Дейвид Езра издаде предварителна забрана, нареждаща на властите в Тексас да премахнат плаващите гранични бариери от Рио Гранде до 15 септември за държавна сметка. Той също така забрани на държавата да създава подобни структури в средата на Рио Гранде, международната граница между САЩ и Мексико в Тексас.

Администрацията на Байдън заведе делото си срещу плаващите бариери в края на юли, с аргумента, че Тексас се нуждае от разрешение от федералното правителство за поставяне на шамандурите и че държавата не е успяла да го получи. Администрацията също така каза, че структурите са възпрепятствали агентите на граничния патрул да патрулират границата, застрашават мигрантите и нараняват отношенията между САЩ и Мексико.

Съвместно проучване между САЩ и Мексико заключава, че приблизително 80% от бариерите са били поставени на мексиканска територия . Правителството на Мексико гласно осъди шамандурите, заявявайки, че те нарушават суверенитета на страната.

Докато Абът и други представители на Тексас заявиха, че речните бариери са предназначени да обезсърчат мигрантите да се опитват да влязат в САЩ незаконно и опасно, правата на човека активисти, депутати от Демократическата партия и медик от щата Тексас изразиха загриженост относно структурите, принуждаващи мигрантите да плуват през по-дълбоките части на Рио Гранде, където рискът от удавяне е по-голям.

Съдебният спор за шамандурите се превърна в последната гореща точка в двугодишната политическа вражда между администрацията на Байдън и Абът, който обвини федералното правителство, че не прави достатъчно, за да възпира мигрантите от незаконно преминаване на южната граница.

Като част от държавна гранична инициатива, наречена операция „Самотна звезда“, Абът нареди на частите на Националната гвардия да възпрепятстват влизането на мигранти чрез използване на бодлива тел. Щатският отдел за обществена безопасност от своя страна е инструктиран да арестува и хвърля в затвора пълнолетни мигранти по обвинения за нарушаване на държавната граница.

Най-важният компонент от операцията на Abbott е усилието да превози хиляди мигранти с автобуси от южната граница до големи ръководени от Демократическата партия градове като Ню Йорк, Чикаго и Денвър, които сега се борят да настанят бедни новодошли, които нямат връзки със САЩ.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР