Съдия по делото за секретни документи на Тръмп отменя предварителното изслушване на 25 август, като насрочва запечатано производство за друго време

...
Американският окръжен съдия Ейлийн Кенън отмени предварителните планове за провеждане
Коментари Харесай

Американският окръжен съдия Ейлийн Кенън отмени предварителните планове за провеждане на изслушване на 25 август относно защитна заповед за класифицирани доказателства по делото за документи Мар-а-Лаго срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Тя каза в заповед от четвъртък, че процедурата ще се проведе под печат в различно време „и място за обсъждане на чувствителни въпроси, свързани със сигурността, свързани с класифицирани открития“.

Кенън даде на най-новия съответник по делото, Карлос Де Оливейра, до 22 август да представи брифинг, който иска да предложи относно предложената защитна заповед, която ще определи правилата за това как се борави с класифицирани доказателства при откриване.

Ходът на Кенън да обяви, че изслушването ще бъде запечатано идва, въпреки че съдебните становища, които натежават върху искането на прокурорите за защитна заповед – известно като предложение по Раздел 3 съгласно Закона за процедурите за класифицирана информация – са били публично депозирани. От последната заповед на съдията не стана ясно дали тя възнамерява да обяви публично на по-късна дата кога и къде ще бъде запечатаното изслушване.

Експерти по закона CIPA – който определя графика и протоколите за разрешаване на начина, по който трябва да се борави с класифицирани доказателства в даден случай – казаха пред CNN, че докато много от стъпките, определени от закона, обикновено се извършват в тайна, поне някои производства, включително свързаните с към раздел 3 понякога може да се проведе поне частично пред обществеността.

Досега производството по делото за класифицирани документи – което до голяма степен се разиграва в съдебната зала на Кенън във Форт Пиърс, Флорида – беше по-малко достъпно от подхода, възприет във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, където Тръмп беше обвинен за предполагаемите си избори през 2020 г. заговори за подривна дейност и в съдебните палати в Атланта и Ню Йорк, където Тръмп също е изправен пред наказателни обвинения.

Адвокатите на Тръмп и офисът на специалния прокурор Джак Смит не са съгласни относно предложените от прокурорите правила за това къде Тръмп може да обсъжда със своите адвокати класифицирани доказателства, предадени на защитата. Тръмп е поискал да му бъде позволено да възстанови защитено съоръжение в резиденцията си, което е използвал, докато е бил президент, за да провежда подобни дискусии, докато екипът на Смит твърди, че подобно настаняване би било безпрецедентно и че резиденцията му във Флорида има двойна цел като „социален клуб“ ” прави такава настройка особено неработеща.

Междувременно съобвиняемият и помощник на Тръмп Уолт Наута се противопоставя на предложеното от екипа на Смит изискване той да иска разрешение от съда или правителството, преди сам да прегледа някои класифицирани доказателства.

Тръмп, Наута и де Оливейра се пледираха за невинни по обвиненията, които включват множество предполагаеми престъпления, свързани с възпрепятстване, а за Тръмп няколко обвинения за злоупотреба с информация за националната отбрана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР