Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с остър

...
Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с остър
Коментари Харесай

Депутатите ликвидират независимостта на съда: Съдия Мирослава Тодорова

Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с изострен коментар за признатите в четвъртък на второ четене промени в Закона за правосъдната власт от правната комисия в Народното събрание. С тях се откриха нови правила за назначение и освобождение от поста на основния прокурор и ръководителите на въхровните съдилища – касационен и административен. Изискващото се болшинство бе свалено от 17 на 13 гласа. И макар настояването на правосъдния министър Крум Зарков, депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи унищожиха спомагателната отбрана за ръководителите на съдилищата. Неговата концепция бе те да се освобождават с така наречен двойно болшинство, т.е. 13 гласа плюс болшинство от съдиите, определени непосредствено от съдии във Висшия правосъден съвет.

Идеята на измененията бе да се понижи болшинството за освобождение на основния прокурор, само че това за ръководителите на съдии да бъде непокътнато. Депутатите обаче приравниха разпоредбите за тримата огромни.

Промените не са дефинитивно признати и следва одобряването им в пленарна зала.

Коментарът на Тодорова:

" Дали е резултат на недоумение или е съзнателно, само че е реалност - част от промените на Закона за правосъдната власт могат да унищожават независимостта на съда.

В Съдийската гилдия членовете, избирани от съдиите, все по този начин ще са малцинство - 6 от 25, само че в това време Народното събрание няма да има опция да избира съдии в парламентарните квоти на Висш съдебен съвет. И това се случва макар интернационалните стандарти за преобладаващото присъединяване на съдиите в органите, които ги управляват.

Предлага се също така ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да могат да бъдат предварително освобождавани от служба с 13 гласа. С обикновена аритметична интервенция се обяснява, че освобождението на ръководителите на висшите съдилища може да бъде реализирано с гласовете на 11-те членове на Прокурорската гилдия и 2-ма членове на Съдийската гилдия, определени от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите. И това се случва макар мнението на Венецианската комисия, че е належащо да се разграничава статусът на основния прокурор от този на ръководителите на висшите съдилища и се предлага за назначението и освобождението на ръководителите на висшите съдилища да се планува квалифицирано болшинство плюс болшинство на определените съдии.

Междувременно предлаганите похищения върху съда се правят в хода на огромен скандал за политическа и/или престъпна корист с прокуратурата, в който всички държавнически старания би следвало да бъдат ориентирани към реализиране на подсилване на независимостта на съда, тъй като той е единствената отбрана на жителите от всеки властови произвол ".

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР