Съдия Галя Вълкова се готви да заеме поста на съдия

...
Съдия Галя Вълкова се готви да заеме поста на съдия
Коментари Харесай

Епицентър: Задкулисието в правосъдието се опитва да инсталира удобен и зависим съдия в Страсбург

Съдия Галя Вълкова се готви да заеме поста на арбитър в Страсбург, до момента в който нейн дълготраен сътрудник в образования по медиация управлява фондация, профилирана в подаването на тъжби против България пред Европейски съд по правата на човека

Автор: Епицентър.бг Следвайте " Гласове " в Телеграм

Броени дни откакто задкулисието в правораздаването у нас съумя да прокара като член на Конституционния съд кандидатурата на противоречивия пенсиониран висш арбитър Борислав Белазелков, самоназначилите се за „ положителните сили “ в обществения живот в България пробват да конфигурират комфортен и подвластен магистрат на основна позиция с интернационално значение – арбитър в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ).

Повече от 15 години постът на български арбитър в Съда в Страсбург се държи от юридическо лоби, което пробва да дирижира процесите в правораздаването у нас. За първи път в този момент има опция за магистрат в Европейски съд по правата на човека от България да бъде излъчен самостоятелен правист, добре прочут както у нас, по този начин и в редица европейски институции, недопуснал името му да се замеси в каквито и да е съмнителни схеми и сложил кариерата си под „ светлината на прожекторите “.

В понеделник изданието на до неотдавна обвинения издател Иво Прокопиев „ Капитал “ излезе с обява, имаща за цел да опетни името на националния ни омбудсман Диана Ковачева за сметка на фаворизирането на незнайната в юридическото съсловие съдийка Галя Вълкова. Двете дами, дружно с някогашния началник на Националния институт по правораздаване Драгомир Йорданов, са класирани през предходната година на първите три позиции от комисия, подбрала претендентите за български арбитър в Страсбург.

При последвало чуване в Париж, извършено от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преди две седмици, Вълкова получава лека преднина пред Ковачева. Тук е основният миг - въпросното препитване не е решаващо, защото в последна сметка кой ще бъде български арбитър в Европейски съд по правата на човека вземат решение членовете на делегациите в ПАСЕ, а точно – политически лица, депутати от националните парламенти на страните членки.

Притесненията на кръговете, стоящи зад кандидатурата на Вълкова, са, че везните при финалното решение може да се наклонят в посока избора на сегашния омбудсман Диана Ковачева. Заради това се появяват изявления с изказвания за нейни политически зависимости, само и единствено, тъй като преди 12 години Ковачева бе правосъден министър в първото държавно управление на ГЕРБ, довършвайки мандата на Маргарита Попова, определена за вицепрезидент.

Проблемът е, че не кандидатурата на Ковачева е проблематична, а че опитът за фаворизиране на другия претендент Вълкова демонстрира същинската природа на „ положителните сили “, когато става въпрос за преодоляване на значими за страната господарски позиции. Нещо повече, кръгът, който хвали Галя Вълкова, възприема позицията на арбитър в Съда в Страсбург като „ непокътната територия “, евентуално тъй като повече от 15 години този пост се управлява от въпросното задкулисие.

Малцина са сюрпризирани, че през 2014 година българският арбитър в Европейски съд по правата на човека Здравка Калайджиева взема решение да приключи предварително мандата си, две години преди приключването му. Това се случва малко откакто за министър на правораздаването, първо в служебното държавно управление, а по-късно и във втория кабинет на ГЕРБ, е назначен Христо Иванов.

Под негово управление правосъдното министерство незабавно провежда конкурс за нов български арбитър, който макар съществуването на спор на ползи, предизвестено е извоюван от юрист Йонко Грозев. Участник в комисията е ръководителят на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, с който Грозев в действителност учредява организацията, финансирана от фондацията на Джордж Сорос „ Отворено общество “. Самия Грозев надалеч не е аполитичен, тъй като той става арбитър в Страсбург малко след несполучливата си кариера в сдружението, прераснало в партия на някогашния еврокомисар Меглена Кунева „ България на жителите “.

Независимо проучване на френски адвокати, извършено през 2019 година, разкрива, че двамата български съдии Здравка Калайджиева и Йонко Грозев са измежду водещите членове на Европейски съд по правата на човека, за които се открива спор на ползи. В множеството случаи се касае за това, че Калайджиева и Грозев са били юристи по каузи пред Съда в Страсбург, а след това са взели участие в решаването на проблеми. Самата Калайджиева е била принудена много постоянно да си прави отказ и на нейно място да се явява арбитър Павлина Панова, понастоящем ръководител на Конституционния съд.

Емблематичен образец за спор на ползи да вземем за пример е въпросът с неоправдателното решение на Европейски съд по правата на човека против България по делото, заведено от роднините на убития прокурор Николай Колев. Адвокат на фамилията е Йонко Грозев, а член на правосъдния състав, осъдил България, е Здравка Калайджиева. Въпросното правосъдно решение бе употребявано 15 години, с цел да се твърди, че основният прокурор у нас е безотговорен.

Начинът, по който преди 10 години Калайджиева приготвя и преотстъпва поста на арбитър в Страсбург на Грозев съвсем се повтаря и в този момент, като този път в ролята на наставник на „ верния претендент “ Галя Вълкова е самият Йонко Грозев. Последните месеци у нас се организират семинари по практиката на Европейски съд по правата на човека, на които лектори са Йонко Грозев и… Галя Вълкова. Тук идва и разумният въпрос, по какъв начин и за какво на чуването на 9 януари в Париж „ професионалното жури “ от представители на ПАСЕ дава по-добра оценка на Вълкова и каква е ролята за този резултат на сегашния ни представител в Европейски съд по правата на човека.

Не е изненадващо, че в обявата в „ Капитал “ в поддръжка на кандидатурата се изрича юрист София Разбойникова, която е член на управлението на Фондация „ Български юристи за правата на индивида “. Адвокатите от НПО-то се занимават главно с подготовката на тъжби против България пред Европейски съд по правата на човека. Сред основателите на въпросната фондация е не различен, а някогашният ни арбитър в Европейски съд по правата на човека Здравка Калайджиева.

Понастоящем Неправителствени организации се управлява от юрист Стоян Мадин, който с изключение на зает политически с „ Демократична България “, на която е несполучлив претендент за кмет на Пещера, е взел участие в провеждането на семинари по правосъдна медиация със съдия… Галя Вълкова.

Какво излиза – когато Калайджиева е арбитър в Европейски съд по правата на човека, Йонко Грозев съди България пред Съда в Страсбург като юрист. После, Калайджиева се връща във фондацията „ Български юристи за правата на индивида “, които съдят България пред Европейски съд по правата на човека. Схемата би трябвало да продължи – Стоян Мадин в този момент управлява Български адвокати за правата на човека, а неговата колежка от семинарите по правосъдна медиация би трябвало да стане арбитър в Европейски съд по правата на човека, с цел да отсъжда в интерес на „ правата на индивида “.

Защо постът на арбитър в Европейски съд по правата на човека е значим? Например, тъй като като неприкрит труженик на приемането на „ Истанбулската спогодба “, в случай че бъде определена Галя Вълкова, ще продължи напъните на Йонко Грозев, през неоправдателни решения на Съда в Страсбург и следващ напън от Комитета по осъществяването им към ПАСЕ, България рано или късно да бъде принудена да одобри и легализира сключването на хомосексуални бракове и всички останали условия на конвенцията.

В друга обява, имаща за цел да покаже какъв брой „ добър “ претендент е този на „ положителните сили “ положително мнение за Галя Вълкова изрича и пенсионираната съдийка Нели Куцкова, която бе измежду най-активните ръководители на Съюза на съдиите в България. Доколко Куцкова е осведомена с работата на Вълкова е неразбираемо, тъй като младата съдийка има по-малко от две години стаж в Софийски градски съд, а преди този момент е работила в Софийски областен съд. Може би усещанията на Куцкова се базират и от мненията на брачна половинка на арбитър Галя Вълкова – магистратът Владимир Вълков, изявен деятел на Съюза на съдиите в България и неуспешен претендент за член на Висшия правосъден съвет от съдийската квота.

Куриозното в тази ситуация е, че арбитър Вълков, дружно с останалите неуспели претенденти за правосъдни кадровици от ССБ заведоха дело пред Европейски съд по правата на човека. Ако бъде определена за арбитър в Страсбург, брачната половинка му Галя Вълкова ще може да го осведоми от „ първа ръка “ за хода на жалбата.

Не, няма спор на ползи, няма фамилни, подмолни, политически, стопански, професионални обвързаности. Не, това не е фрапантен непотизъм. Галя Вълкова е любимецът на „ положителните сили “. Точка.

Няма значение, че брачният партньор й преди 2-3 години пишеше есета, в които зовеше за търсенето на наказателна отговорност от създателите на изявления, разкриващи сходни схеми за преодоляване на правосъдната система.

Грозното е, че за следващ път „ положителните сили “ унищожават специалист, човек с обществена биография, почитан измежду сътрудниците си, с цел да прокарат „ верния “ претендент. При това го вършат, до момента в който политическите им представители тръбят какъв брой значимо е на основните постове в регулатори и по високите етажи на властта да бъдат назначавани и избирани „ специалисти “.

Само си представете, в случай че всичко изброено дотук се отнасяше до биографията на Диана Ковачева или на който и да е различен претендент, който не е излъчен от „ положителните сили “, какви щяха да са писанията?!

Срамно е, че в тази ситуация за следващ път задкулисието у нас пуска пипалата си и в европейските институции, демонстрирайки извънредно нечистоплътното си държание на остракизъм на всяка персона, която би заплашила териториите, които са възприели за собствен вилает.

Инфо: epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР