Съдия блокира закона на Арканзас, криминализиращ библиотеки и книжарници за предоставяне на „вредни“ книги на непълнолетни

...
Федерален съдия в събота временно блокира части от закон на
Коментари Харесай

Федерален съдия в събота временно блокира части от закон на Арканзас, който би превърнал в престъпление библиотекарите и книжарниците да предоставят на непълнолетни материали, считани за „вредни“ за тях.

Законът, подписан от републиканския губернатор Сара Хъкаби Сандърс през март, би подвел под наказателна отговорност библиотекарите и продавачите на книги за съзнателното предоставяне на непълнолетни на материали, които биха се харесали на „склонен интерес към секс“. Съгласно закона материалът също трябва да няма „сериозна литературна, научна, медицинска, художествена или политическа стойност“ и да бъде „явно обиден“ според стандартите на общността.

Законът, известен като Закон 372, щеше да влезе в сила във вторник, но сега ще остане блокиран, докато се разиграва делото.

Група библиотеки, библиотекари, няколко книжарници и издателски групи – включително Библиотечната асоциация на Арканзас и Централната библиотечна система на Арканзас – заведоха дело миналия месец с аргумента, че раздел от закона нарушава Първата поправка. Ищците също така оспорват друг раздел от закона, който би позволил на лицата да оспорват библиотеките относно „подходящостта“ на даден материал.

Повече от дузина забрани на книги ограничават достъпа на учениците до "Gender Queer" от Мая Кобабе в държавните училища през първата половина на учебната 2022-2023 година, казва PEN America. Повече от дузина забрани на книги ограничават достъпа на учениците до „Gender Queer“ от Мая Кобабе в държавните училища през първата половина на учебната 2022-2023 г., казва PEN America. Рик Баумър/АП

Ищците твърдяха, че законът може да направи път за премахването на библиотечните колекции „за млади хора“ и „общи“ със сексуално съдържание. Те също така казаха, че това може дори да доведе до забрана на всички лица под 18-годишна възраст да влизат в обществени библиотеки и книжарници, поради „риска от безкрайно наказателно преследване“.

Предоставянето на забранени от закона материали на непълнолетно лице би било престъпление от клас А и се наказва с до една година затвор или глоба от $2500.

Американският окръжен съдия Тимъти Л. Брукс от Западния окръг на Арканзас, назначен от Обама, в крайна сметка се съгласи с предварителната си забрана, позовавайки се на опасения относно потенциални нарушения на Първата и 14-та поправка.

Той описа дефиницията на закона за „целесъобразност“ като „фатално неясна“, твърдейки, че би било твърде трудно да се приложи законът, без да се наруши конституционно защитената реч. Материалът, считан за „вреден“ за най-малките непълнолетни, може да е подходящ за най-възрастните непълнолетни или възрастни, каза Брукс.

Говорителка на Сандърс каза, че губернаторът продължава да подкрепя закона въпреки решението.

„Губернаторът подкрепя закони, които защитават децата от достъп до нецензурно съдържание и идеята, че демократите искат децата да получават материал, който е буквално цензуриран в свидетелските показания в Конгреса, е абсурдна и подходяща само в либералната утопия на радикалната левица“, каза Алекса Хенинг, директор по комуникациите на Сандърс в изявление за CNN.

Определението подлежи на обжалване. CNN се свърза с главния прокурор на Арканзас Тим Грифин, републиканец, относно възможните следващи стъпки.

Американският съюз за граждански свободи в Арканзас, който представлява някои от ищците, приветства разпореждането на съдията.

„Жалко е, че дори трябва да се запитаме дали нашите конституционни права все още се спазват днес. Въпросът, който трябваше да зададем, беше – имат ли арканзийците все още законен достъп до материали за четене?“ Холи Диксън, изпълнителен директор на ACLU Арканзас, каза в изявление. „За щастие, съдебната система отново защити нашите високо ценени свободи. Ние се ангажираме да поддържаме борбата за защита на правото на всеки на достъп до информация и идеи.“

По-рано Диксън нарече Закон 372 „арктически бриз за библиотекарите в Арканзас“.

Ищците включват 17-годишната Хейдън Кърби, която каза в изявление, че законът ще ограничи способността й да „изследва различни гледни точки“. Кърби каза, че е прекарвала време в библиотеката всеки ден през цялото средно училище.

„Да ограничавам пространствата, до които съм имала свободен достъп през целия си живот, е възмутително за мен“, каза тя преди това в изявление. „Искам да се боря за правата ни на интелектуална свобода и да гарантирам, че библиотеките остават места, където младите жители на Арканзас могат да изследват различни гледни точки.“

САЩ. Президентът Джо Байдън прави забележки относно сделката, сключена с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за повишаване на лимита на националния дълг в стаята на Рузвелт в Белия дом на 28 май 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Президентът на САЩ Джо Байдън прави забележки относно сделката, сключена с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за повишаване на лимита на националния дълг в стаята на Рузвелт в Белия дом на 28 май 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Анна Роуз Лейдън/Гети изображения

Американската библиотечна асоциация заяви в доклад по-рано тази година, че е имало 1269 искания за цензуриране на библиотечни книги и ресурси в цялата страна през 2022 г., отбелязвайки най-големия брой опити за забрана на книги, откакто асоциацията започна да събира данните преди повече от 20 години.

Организацията за свобода на словото PEN America установи, че забраните за книги са се увеличили през първата половина на учебната 2022-2023 г. до голяма степен поради държавните закони в Тексас, Флорида, Мисури, Юта и Южна Каролина – които представляват почти една трета от забраните, според доклада от април.

Нов закон, подписан в Тексас миналия месец, забраняващ книги със сексуално съдържание, което е „очевидно обидно“, беше осъден от противниците като потенциално вреден за образованието на децата.

Миналия месец президентът Джо Байдън обяви, че планира да назначи нов федерален координатор, който да се справи с увеличаването на забраните за книги, въведени в различни щати.

Джак Форест, Изабел Ип, Никол Чавес и Надя Бидариан от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР