Съдия Антъни Кели отмени решението на федералните власти на Австралия

...
Съдия Антъни Кели отмени решението на федералните власти на Австралия
Коментари Харесай

Извънредно! Новак Джокович спечели делото срещу австралийски...

Съдия Антъни Кели анулира решението на федералните управляващи на Австралия за отменяне на визата на Новак Джокович. Обратът на събитията значи, че 9-кратният първенец на Australian Open може да остане в страната и да взе участие в шампионата, който стартира на 17 януари - в случай че държавното управление не предприеме нови дейности против сърбина.

Жалбата на международния №1 в тениса се оказа сполучлива и държавното управление ще би трябвало да заплати разходи в размер на нанесените вреди, да освободи сърбина от хотела за неимунизирани чужденци в Мелбърн в границите на 30 минути, както и да върне назад паспорта му.

Съдът отсъди в интерес на 34-годишния тенисист, откакто съдията откри за " голословни " дейностите на служителя на Граничен надзор, който е взел решение за отменяне на визата му.

Федералният министър на имиграцията обаче предизвести, че може още веднъж да анулира визата на Джокович. Адвокатът, който представляваше държавното управление – Кристофър Тан, съобщи пред съда, че министърът обмисля дали да приложи „ персоналните си пълномощия за анулация “ макар решението на Антъни Кели, който анулира решението на Министерството на вътрешните работи.

Делото „ Джокович против Министерството на вътрешните работи “ в Австралия продължи няколко часа. То визира анулираната виза на международния №1 в тениса, който не беше позволен в Австралия с здравно изключение през предходната седмица. Адвокатите на сърбина апелираха решението, до момента в който държавните представители го защитаваха.

Поради огромния публичен интерес съвещанието се излъчваше онлайн онлайн. Поради механически проблеми обаче обезпечения от съда формален стрийм се оказа наличен за дребна част от хората, които се пробваха да го употребяват.

Първи усещания: Джокович е представляван от трима възрастни юристи, които са се събрали в изискана конферентна зала. Правителствените юристи са по-млади и вземат участие в диалога от разнообразни пространства. Ръководителите на двата лагера са Николас Ууд (Джокович) и Кристофър Тран (правителството). Първият е приключил право и философия в Австралийския народен универститет, а вторият - право в Харвардския университет.

По време на чуването на юристите на Джокович се повдигнаха няколко акцента. Защитата на Новак, ръководена от Ууд, натъртва на отзивчивостта на тенисиста и на обстоятелството, че е дал всички нужни документи.

Ууд уточни, че измежду условията в заявката за приемане на виза не е влизало даване на доказателства, свързани с здравното изключение, което сърбинът е получил. Въпреки това „ Господин Джокович даде доказателства от практикуващи медицински експерти както при качване на самолета, по този начин и при повдигането на въпроса, откакто е дошъл. “

Въпросните доказателства са се изразявали в документа, получен от Австралийската тенис федерация. Съдия Кели призна, че остава заинтригуван от това, че делегатът, анулирал визата на Джокович, не е счел въпросната документи за годна:

" Тук професор и извънредно дипломиран доктор са връчили на претендента здравно изключение. Медицинското изключение и неговото съображение са били доказани и от още един самостоятелен експертен панел, обезпечен от щата Виктория. Този документ е бил в ръцете на делегата. Въпросът, който ме вълнува е " Какво повече е можел да направи този човек? “

По време на ревюто на отбраната на Джокович се стигна и до отношението, което носителят на 20 трофеи от Големия шлем е получил по време на разпитите на летището. Съдията изведе от транскрипцията на диалозите на граничните управляващи с Новак информацията, че в четвъртък в четири сутринта Джокович е бил инструктиран да изключи телефона си. Това го е лишило от опцията да комуникира с който и да е било през целия интервал (или най-малко по-голямата част от него) до 7:42 ч., когато решението за анулирането на визата е било взето.

Новак е споделил пред делегата: " Ако ми дадете нужното време, с цел да се разсънят от Tennis Australia и да се разсъни сътрудника ми, ще мога да се свържа с тях по телефона и ще ви предоставим всичко в допълнение, от което имате потребност. " Това време не му е било обезпечено.

Съдия Кели укорява натиска, който имиграционните служби са оказали над Джокович, и обобщава държанието им към него в сентенцията " Няма да ти помогне да се свържеш с юристите си, дано просто да завършваме. "

Адвокатите на Джокович показаха, че държавният пратеник не е дал доказателства, че преболедуването на Covid-19 не е годна причина за връчване на здравно изключение. Николас Ууд уточни, че по този начин единственото изрично изказване по тематиката остава на Atagi (Австралийският механически съвет по имунизация), съгласно който сходна причина е задоволителна. Ууд добави, че в такива случаи имунизацията " не е целесъобразна ".

Стана ясно, че в случай че анулирането на визата на Джокович остане в действие, той ще получи възбрана за посещаване на страната в идващите три години. Предвид обстоятелството, че сърбинът е 34-годишен, това е доста евентуално да значи, че повече няма да играе на Australian Open - най-успешният шампионат от Големия шлем в кариерата му. Новак е деветкратен първенец в Мелбърн.

С това завърши чуването на юристите на сърбина. Кристофър Тран показа обобщение на своето ревю, което ще показа в елементи след почивката. Направи усещане, че Тран използваше доста по-специализирана лексика и изброи огромен брой предишни случаи, на които ще се позове, когато съвещанието бъде възобновено към 6:15 ч. българско време, написа " Булевард България ".

Изслушването бе възобновено за малко, с цел да се удължи наредбата за задържане на Джокович в Австралия до 11:00 ч. българско време. След това още веднъж бе краткотрайно прекъснато.

Оказа се, че спиранията са били за търсене на единодушие. При идващото възобновяване съдията разгласи решението си.

Свързани вести COVID-19: Висок % на позитивните проби, 82% от умрелите са без ваксина
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР