Съдиите в страната окончателно бойкотираха избора на двама нови членове

...
Съдиите в страната окончателно бойкотираха избора на двама нови членове
Коментари Харесай

Масов бойкот на съдиите остави ВСС без двама нови членове

Съдиите в страната дефинитивно бойкотираха избора на двама нови членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), вследствие на което след втория тур на гласуването в неделя изборната комисия разгласи избора за неточен. Така съдийската гилдия на Висш съдебен съвет остава с двама членове от правосъдната квота по-малко. Това е следващ стадий от делегитимирането на сегашния състав на Висш съдебен съвет, който е насрочил на 14 януари избор на нов ръководител на Върховния касационен съд (ВКС).

През последните седмици към протест на избора приканиха доста съдии от столицата и страната, в това число и от Съюза на съдиите в България (ССБ) - най-голямата и авторитетна съдийска организация у нас. Междувременно стана известно, че в съдилищата се популяризира подписка, инициирана от съдии във Върховен касационен съд, с която се приканват останалите четирима членове на съвета, определени от правосъдната квота - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да си подадат оставките. Подобен ход би оставил съвета дефинитивно без членове съдии, определени от съдии, би дискредитирал и лишил от легитимност всички по-нататъшни дейности на този Висш съдебен съвет. Подписката към момента не е изпратена на Висш съдебен съвет, това следва, само че в магистратските среди се разяснява, че оставките - даже на целия съвет, стават все по-логичен излаз на фона на тоталния неуспех на обществения облик на Висш съдебен съвет.

Този Висш съдебен съвет освен че предизвика доста кавги, само че не реши нито един проблем на системата, за сметка на това сътвори доста нови. От три-четири години няма нито един извършен конкурс за системата, с. Съветът се провали напълно с въвеждането на електронното правораздаване, до такава степен че съдиите отхвърлиха да работят с Единната осведомителна система на съдилищата(ЕИСС), провали се с въвеждането на правосъдна карта, както и с атестационната активност, което стана мотив за смяна на закона. Съветът не зае кардинални позиции по нито един от корупционните кавги в системата, в действителност той отхвърля да забележи даже такава голяма престъпна скица за рекет и лишаване на активи с присъединяване на прокуратурата, каквато сподели следствието " Осемте джуджета " на Антикорупционния фонд. Това не е учудващо, откакто точно този Висш съдебен съвет създаде грандиозния скандал с избора на напълно несъответствуващ човек като Иван Гешев за основен прокурор в един явно дирижиран от статуквото избор. Няма никакви гаранции, че идният избор на ръководител на Върховен касационен съд ще бъде по-различен, още повече, че сега Гешев е преобладаващата фигура там и под негов диктат се вземат решенията в съвета.

До извършеното в събота и неделя гласоподаване за попълване на двете вакантни места в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет се стигна откакто през юни т.г. оставки подадоха Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, предизвикани от отрицателните мнения за оферти от тях модел на правосъдната карта. Кандидатите за двете места бяха двама - Деян Денев от Окръжен съд - Варна, и Марина Дойчинова от Върховния административен съд.
Процедурата по закон
Валиден избор за членове на Висш съдебен съвет от професионалната квота може да има единствено при съществуване на изискуемия в закона кворум. Изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от съдиите в страната с право на глас, което значи най-малко 1102 от общо 2202-ма съдии. Ако са дали своят вот по-малко, се организира нов избор, който е годен, в случай че са дали своят вот не по-малко от 33 на 100 от имащите право на глас (в случая - 727 души).
Резултатите
След гласуването в събота изборът беше разгласен за неточен, тъй като в него са взели участие по-малко от половината съдии, имащи право на глас или 669 души от 2202 (30,38%). При повторното гласоподаване в неделя общата изборна интензивност беше още по-ниска - дали своят вот са 580 съдии (26.3%). От тях 541 са упражнили правото си на глас посредством системата за електронно гласоподаване през интернет, а с хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са дали своят вот 39 съдии, разгласи изборната комисия.
Конфликт в изборната комисия Източник: Висш съдебен съвет
Въпреки, че резултатите от гласуването бяха известни и оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет още в 18 часа в неделя, изборната комисия разгласи окончателното си, че изборът е неточен, близо три часа по-късно. Неофициално стана известно, че в комисията е имало спор, освен това напълно съществено, за това, че избopът нe тpябвa дa се oбявява зa нepeдoвeн, a да се насрочи ново, трето гласоподаване в понеделник, при което ĸaндидaтитe дa ce избиpaт c мнoзинcтвo oт глacoвeтe нa yчacтвaлитe във вoтa, без значение какъв брой са те. При състояние, че процедурата, призната от Висш съдебен съвет, не планува гласоподаване срещу, това значи, че хипотетично претендентите могат да бъдат определени и при един взел участие и дал своя вот " за ". Подобно решение би било искрено незаконно, тъй като правосъдният закон планува гласоподаване в два тура (ако на първия няма избран), като и в двата тура би трябвало да има кворум.

В последна сметка, с 5:4 гласа е решено изборът да бъде разгласен за неточен. Четиримата съдии, дали своят вот срещу решението изборът да се разгласи за неточен, са Деница Митрова от Административен съд София град, Александър Желязков от Софийския апелативен съд, Марин Атанасов - Окръжен съд-Варна и Георги Крушарски от Софийския областен съд. Според особеното им мнение към протокола, изборът би трябвало да се смята за постоянен, тъй като текстът на член 29к, алинея 3, изр. 2 от Закона за правосъдната власт, който слага условие за най-малък предел от 33 % на втория тур, бил противоконституционен. Поставянето на подобен предел било причина за неспособност за конституиране на конституционно организиран орган, а и в конституцията не предвиждала подобен предел. Вярно, че главният закон планува членовете на Висш съдебен съвет от парламентарната квота да се изберат с болшинство от ⅔ от Народното събрание, само че това е конституционно закрепено, стимулират се те.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Инфраструктура 1 Транспорт 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Промишленост 3 Свят
Решението на изборната комисия предстои на обжалване в 7-дневен период от оповестяването му пред състав, състоящ се от трима съдии от Върховен касационен съд и двама съдии от Върховния административен съд (ВАС), избрани на правилото на инцидентния асортимент посредством електронно систематизиране. Жалбата би трябвало да бъде подадена посредством Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, която в тридневен период изпраща цялата кореспонденция на съда. Делото се гледа в намерено правосъдно съвещание, а съдът се произнася с решение в 14-дневен период, което е дефинитивно.

Ако решението влезе в действие, по процедура ръководителите на висшите съдилища (за Върховен касационен съд това ще е изпълняващият длъжността Дария Проданова) би трябвало да свикат ново общо заседание на съдиите в страната за нов избор.
Разочарованието и омерзението са огромни
Този протест демонстрира, че правосъдната система има съпротивителни сили, в което мнозина се съмняваха. " Разочарованието и омерзението в действителност са доста огромни ", разяснява пред " Капитал " столичен арбитър. Трябва да има някакво възпитание и отговорност за неуспехите, разясняват и други съдии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР