Съдии от Върховния административен съд са си направили отводи по

...
Съдии от Върховния административен съд са си направили отводи по
Коментари Харесай

Съдии от ВАС си правят отводи по делата за лиценза на КТБ

Съдии от Върховния административен съд са си създали отводи по каузи, свързани с отнемането на лиценза Корпоративна комерсиална банка, осведомят от Върховен административен съд. 

Лицензът на КТБ бе лишен от Българска народна банка през 2014 година, а година по-късно на две инстанции Върховният административен съд удостовери това решение.



Административни каузи (№ 1972 и 1670 от 2023 г.) са формирани пред Върховен административен съд по молба на изпълнителните шефове на КТБ за анулация на влезлите в действие избрания от 2014 година и 2015 година, с които без разглеждане са оставени тъжби на изпълнителните шефове на КТБ срещу решение № 138 от 6 ноември 2014 година на Управителния съвет на Българска национална банка (УС на БНБ) за лишаване на лиценза на комерсиалната банка. Исканията за анулация на определенията се базират на решение на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург от 30.08.2022 година

Отводите на съдиите са направени по искане на изпълнителните шефове на КТБ. Към молбите за анулация е прибавен лист на съдии, които са докладчици или членове на правосъдни сформира на Върховен административен съд по каузи, формирани по подадени тъжби против решението на Българска народна банка за лишаване на лиценза на банката, както и на съдиите, които са взели участие в приемането на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 4/2015 година на Върховен административен съд.

Искателите смятат, че е налице основателно подозрение по отношение на безпристрастността на всички съдии, разглеждали делата по оборване отнемането на лиценза на КТБ и взели участие в отклонение на настояването на ръководителя на Висшия адвокатски съвет до Общото заседание на съдиите от Върховен административен съд за приемане на тълкувателно решение по въпроса за кръга на лицата по член чл. 151, алинея 3 от Закона за кредитните институции, които имат юридически интерес от оборване на решението на УС на Българска народна банка за лишаване на лиценза за осъществяване на банкова активност на банка.

Като одобряват настояванията на изпълнителните шефове на КТБ, от административно дело №1972 от 2023 година се водят арбитър Таня Вачева (участвала при разглеждане на делата, формирани по предявени от други лица тъжби против отнетия лиценз на КТБ) и арбитър Анелия Ананиева (подписала тълкувателното определение по тълк. дело № 4/2015 г.) Основание за отказ по това дел е налице и във връзка с арбитър Юлия Тодорова, която е брачна половинка на юрист Ангел Ганев - процесуален представител на " Бългериан Акуизишън Къмпани II С.а.р.л “ ООД - акционер в КТБ и жалбоподател по административно дело №14782/2014 година на Върховен административен съд.

По административно дело № 1670 от 2023 година се водят съдиите Иван Раденков и Лозан Панов, които да взели присъединяване при разглеждане на делата, формирани по предявени тъжби против отнетия лиценз на КТБ, а съдиите Диана Гърбатова и Весела Павлова са част от съдиите, дали своят вот определението по тълкувателно дело № 4/2015 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР