Съдии искат оставките на своите представители в Съдийската колегия на

...
Съдии искат оставките на своите представители в Съдийската колегия на
Коментари Харесай

Съдии поискаха оставки във Висшия съдебен съвет

Съдии желаят оставките на своите представители в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС) – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, като декларират, че това ще бъде решаващо за преустановяване на мандата на този съвет, който е претърпял неуспех в разрешаването на значими за системата въпроси, написа lex.bg.

" Обръщаме се към вас като към наши сътрудници, които не са не запомнили, че същинското им професионално предопределение продължава да бъде съдийската работа и следва да се върнат да преглеждат каузи в съдилищата. Надяваме се да ни разберете вярно, без да търсите учредения за лична засегнатост или борба.

Провалът на кадровия орган на правосъдната власт, в който сме Ви дали своят вот доверие да участвате, и нуждата активността му да бъде прекратена са единствената тематика, която стои за разискване посред ни в този момент.

Убедени сме, че съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общественост, ще подадете оставка. Това ще бъде решителен акт за преустановяване на мандата на този Висш правосъден съвет, тъй като администриращ правосъдната власт групов орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е изцяло лишен от легитимност и не може да продължи да действа “, се споделя в подписката, стартирана от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и се популяризира в цялата страна.

По време на съвещанието на Съдийската гилдия Атанаска Дишева съобщи, че не е осведомена със наличието на подписката на съдиите, която не ѝ е връчена, нито е постъпила във Висш съдебен съвет. „ В късата отмора, която имахме, не съумях да се срещна с претекстовете. Когато се срещна, ще изразя обществено своето мнение. Правя това изявление, че съм наясно с това, което е оповестено в уеб страницата. Не намирам спънка да продължа персоналното си присъединяване в съвещанието на Съдийската гилдия. Когато получа публично документа, ще изразя позицията си “, сподели Дишева като посочи, че не е говорила с останалите трима свои сътрудници, чиито оставки също се желаят.

В подписката се отбелязва, че неуспехът на Висш съдебен съвет е явен за всички жители, което на лично съображение уронва доверието в способността на правосъдната власт да се самоуправлява и по този начин да подсигурява независимостта си и действието на конституционния принцип на разделянето на управляващите.

Съдиите изброяват и в какво тъкмо се е провалил този състав на съвета – неспособността за справяне с неравномерната натовареност и насърчаване на Системата за премерване на натовареността на съдилищата по този начин, че да има практическо приложение и смисъл за всеки магистрат и за ръководството на съдийските щатове; неуспех на атестационната активност, който стана мотив за смяна на закона, което на собствен ред е довело до в допълнение натоварване на съдиите, които би трябвало да вземат участие към този момент в помощни атестационни комисии; провал с състезанията като тук се отбелязва и „ двукратното оскърбление на Върховния касационен съд “ (отмяната на два състезанието за ВКС), което е задоволително за оставка; неуспех с електронното правораздаване и правосъдната карта; невъзможността да се отбрани престижът на правораздаването, когато нападките са идвали от ръководещата партия, в частност от министъра на правораздаването Данаил Кирилов, и от фигурата с най-голяма оперативна власт в страната – основния прокурор; неуспех да се прояви достоверна решителност и воля за инспекция на изказванията за политическа и/или престъпна предрешеност на кадровите решения за назначение на ръководители на съдилища, и не на последно място „ неуспех на Пленума на Висш съдебен съвет да убеди съдиите и обществото, че е кадърен да разбере какво в реалност значи професионализъм в прокурорската работа и да избере основен прокурор, в чиято подготвеност, самостоятелност и добродетелност няма подозрение “.

„ С други думи, даже и при цялостен неуспех на груповия орган ориста му е оставена само в неговите ръце. Но, както всички знаем, никой не може да бъде съдник самичък на себе си (nemo judex in sua causa). Изправени сме пред парламентарен проблем, който наред с този, обвързван с неналичието на ефикасен процедурен механизъм за ангажиране на дисциплинарната и наказателната отговорност на основния прокурор, следва да получи своето позволение “, се споделя още в подписката.

И се прибавя, че във всяка област на държавна власт, в случай че се допусне който и да е орган от управляващите да работи безотговорно, въпрос на време е той да се трансформира в източник на абсолютизъм и правосъдната власт не е изключение, тъй като тя на практика не предстои на цивилен надзор, заради което във връзка с безконтролния ѝ кадрови административен орган тази заплаха може да хипертрофира.

„ Уважаеми избраници на съдиите във Висш съдебен съвет, защото не е очакван какъвто и да било юридически механизъм за търсене на отговорност на груповия орган за администриране на правосъдната власт за неприятно и даже противоконституционно осъществяване на неговите функционалности, единственият излаз от актуалното нетърпимо за правовата страна състояние и единствената гаранция против административен произвол на Висш съдебен съвет е самостоятелната човешка съвест на всеки един от Вас.

Част от Вас може би към момента се заблуждават, че могат да преустановят неуспеха. Дейността на този личен състав на Висш съдебен съвет, неговите непрофесионални дейности и бездействия изрично опровергават сходни илюзии. Достатъчно е всеки от Вас да си зададе в упор въпроса дали е подготвен да подсигурява с престижа и името си, че този Висш правосъден съвет ще избере ръководител на Върховния касационен съд, който няма да бъде сходство на определения от него основен прокурор “, акцентират съдиите.

Те твърдят четиримата членове на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет, че всичко, което са създали или не са създали не е останало неусетно, а е част от процеса на съзряване на съдийството. „ Неравната и сложна история на одобряването на правосъдната власт след 1991 година като самостоятелна от политическите управляващи демонстрира, че съдийството има мощ, професионално достолепие и обществен капитал след всяка управническа рецесия да си дава ясна сметка за позволените неточности и повторно да не ги позволява.

Убедени сме, че при втория директен избор на правосъдната квота на Висшия правосъден съвет от съдиите ще бъдем доста по- осъзнати за набора от професионални качества на членовете му, нужни за осъществяването на непосредствените задания пред администрирането на правосъдната власт. Надяваме се останалите управляващи също да създадат почтена равносметка за поредицата несполучливи политически извършения върху независимостта на правосъдната власт, която би трябвало да бъде техен животоспособен и неутрален коректив, и навреме да трансформират модела на Висш съдебен съвет “, се споделя още в подписката.

Съдиите дават обещание да създадат оценка на работата на всеки един от четиримата членове на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет, с цел да не позволен омаловажаване на всяко самостоятелно изпитание.

„ С доверие чакаме вашите оставки “, приключва писмото, представено от Фрогнюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР