Съдейки по постъпващите от Сирия съобщения, готвещата се вече повече

...
Съдейки по постъпващите от Сирия съобщения, готвещата се вече повече
Коментари Харесай

Русия и Иран не могат да се разберат с Турция, отлагат атаката срещу Идлиб

Съдейки по постъпващите от Сирия известия, готвещата се към този момент повече от месец настъпателна интервенция в провинции Идлиб и Хама се отсрочва, без значение от забележителното концентриране на сили и средства на основни сектори от фронта. Главната причина, написа съветският боен портал „ Военний обозреватель “, е неспособността на Русия и Иран да съгласуват всички въпроси по демилитаризацията на района с Турция.

На състоялата се неотдавна среща страните са обсъждали освен конституционните промени в Сирия, само че и обстановката в провинция Идлиб, отбелязва изданието. Резултатите от разискването на този въпрос не попаднаха в медиите, а значи на договарянията не е имало никакъв пробив, счита военният портал.

Както написа „ Военний обозреватель “, Турция няма желание да сдава позициите си и има желание да отстоява своя надзор над северозападна Сирия по силов път. За последните две седмици турското командване е изпратило през провинция Хатай в сирийските провинции Идлиб и Хама минимум два допустимо най-големи конвоя с техника и персонален състав. Ако по-рано в Сирия влизаха колони по няколко десетки камиона, то в този момент те са стотици (единият е наброявал повече от 200 единици техника, а вторият към 300, написа изданието).

Едновременно с това, показва порталът, по линия на турските спецслужби е активизирано снабдяването с оръжие, както на „ умерените “, по този начин и на радикалните ислямистки групировки. По някои данни, част от турското оръжие е попаднало в ръцете дори на джихадистите от искрено терористичната формация „ Ислямска партия на Туркестан “.

Числеността на самите турски войски в Сирия за последния месец доста се е нараснала. Присъствието на от ден на ден турски бойци на сирийска територия към този момент не може да се изясни с усилването на наблюдателните постове в „ зоната на деескалация “, отбелязва „ Военний обозреватель “. Формирани са задоволително мощни групировки за артилерийско и танково прикритие на бойците от най-различни въоръжени формирования, твърди още военният портал.

Заплахата от непосредствено присъединяване на турските военни в спора слага под въпрос присъединяване на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, а без поддръжката на съветската авиация ще бъде мъчно да се води нахлуване, счита изданието. Как ще постъпи в тази комплицирана обстановка съветското управление към този момент не е ясно, само че сирийски източници към този момент оповестиха, че през последните два дни съветските самолети са се пренасочили от удари по провинция Идлиб към офанзиви против позиции на терористичната формация „ Ислямска страна “ в Източна Сирия.

На собствен ред, сирийското военно управление също не може дълготрайно време да държи в безучастие ударните групировки на войските на основни сектори на фронта, по тази причина би трябвало да вземе решение дали ще стартира нахлуване в околните седмици, разяснява още военният портал. Освен това, Русия има интерес да ликвидира анклава на ислямистите в провинция Идлиб, тъй като измежду тях, както написа „ Военний оборзреватель “, има доста рускоезични бойци от Северен Кавказ и Средна Азия.

Изданието отбелязва, че в провинцията се водят бойни дейности всеки ден и без да има дейни настъпателни дейности от двете страни. Има вид настъпателната интервенция да бъде мощно сакратена по мащаб и на армейските елементи да бъдат сложени по-локални задания, с цел да ревизират реакцията на бойците, както и на техните спонсори в Турция и западните страни, заключва „ Военний Обозреватель “. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР