Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните

...
Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните
Коментари Харесай

Радев за указа: На ход сега е ВСС

Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните и етични качества на бъдещия основен прокурор. Това сподели президентът Румен Радев в родното си село Славяново във връзка отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев за обвинител №1.

„ Действията и претекстовете ми са напълно в границите на моите пълномощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия правосъден съвет. Оценката за професионалните и етични качества на претендентите и техният избор са напълно пълномощие на Висш съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото”, акцентира президентът.

От Висш съдебен съвет дадоха ясно да се разбере, че евентуално просто ще прегласуват Гешев и, в случай че го изберат, Радев ще е задължен да подпише указа.

На въпрос дали освен това състояние ще сезира Конституционният съд, президентът прикани да не се спекулира и съобщи, че не желае да въздейства с планирани дейности.

„ На ход в този момент е ВСС”, добави Радев.

Държавния глава удостовери желанието си да събере на среща представители на парламентарно показаните партии, управлението на ЦИК и органите на реда по отношение на нарушаванията на локалните избори.

„ Над 600 000 недействителни бюлетини, голям брой сбъркани протоколи от СИК, голям брой сигнали за платен избор и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за естественото осъществяване на един избирателен развой. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква жителите от урните. От това страда най-много демокрацията”, съобщи Румен Радев.

Кога обаче ще бъде срещата към момента не е ясно, защото би трябвало да бъдат събрани задоволително данни, те да бъдат оценени, с цел да може да има и рационални оферти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР