Съдебната власт е независима, а неин основен носител е съдът,

...
Съдебната власт е независима, а неин основен носител е съдът,
Коментари Харесай

В конституцията - Прокуратурата и Следствието са в системата на съдебната власт

Съдебната власт е самостоятелна, а неин главен притежател е съдът, записаха депутатите с промени в Конституцията, гласувани на второ четене. Прокуратурата и следствените органи са в системата на правосъдната власт, съгласно признатите текстове.

По този метод не оставяме подозрение, че мястото на следствието и прокуратурата е в правосъдната власт, изясни за какво се постанова експлицитният запис Никола Минчев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “. През годините сме ставали очевидци на механично слагане на тъждество сред съд и прокуратура, постоянно се е говорило за тримата огромни в правосъдната власт, само че това не е вярно, заради другите им функционалности, означи той, представен от Българска телеграфна агенция. С този текст излиза наяве каква е позицията на съда в системата на правосъдната власт, акцентира Минчев.

Структурата на прокуратурата е в сходство с тази на съдилищата, които преглеждат наказателни каузи, гласоподава също Народното събрание. Главният прокурор съставлява прокуратурата и управлява Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за активността в досъдебното произвеждане на прокурорите, съдиите и следователите и другите проверяващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Отхвърлено беше предлагането на „ ИТН “ основният прокурор да се избира директно от гласоподавателите за период от 7 години, без право на наново избиране и по ред, избран от закона.

Тези редакции се вършат, с цел да се подсигурява самостоятелен съд и отчетна прокуратура, акцентира министърът на правораздаването Атанас Славов. За да се приключи архитектурата, която предлагаме в плана с цялостното делене на Висш съдебен съвет на два съвета, беше нужна и смяната, с която изрично да се каже, че точно съдът е притежател на правосъдната власт, изясни той. По думите му, с цел да бъде преустановен дебатът къде е мястото на прокуратурата и следствието, се предлага и запис, който е пределно явен – те са в системата на правосъдната власт. При текстовете за основния прокурор една от задачите на вносителите беше да концентрират работата на прокуратурата върху наказателния развой, каквато е и рекомендацията на Венецианската комисия, и препоръчаният текст точно това прави – насочва прокуратурата да се занимава преди всичко с наказателни каузи, сподели Славов. Методическите правила ще подлежат на правосъден надзор, става дума за налагане стандарти за следствие, акцентира още той.

Прокуратурата следи за съблюдаване на законността, като подхваща дейности за оборване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, планувани в закон, гласоподаваха депутатите. Освен по наказателни каузи от общ темперамент, тя взе участие и в други каузи в отбрана на важен публичен интерес или в полза на лица, които се нуждаят от специфична протекция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР