Съдебната система в момента изглежда действително неспособна да пробие определен

...
Съдебната система в момента изглежда действително неспособна да пробие определен
Коментари Харесай

Крум Зарков: Политическата ситуация в страната неминуемо оказва влияние върху съдебната система

Съдебната система сега наподобява фактически неспособна да пробие избран стъклен таван. Това има доста измерения - личностни, законови. Това сподели министърът на правораздаването Крум Зарков в „ Седмицата " по Дарик радио.

Политическата обстановка в страната неизбежно оказва въздействие върху правосъдната система, означи той. „ Тези законопроекти, които сме подготвили, ще създадат по този начин, че в случай че изградим нов антикорупционен орган, който да проверява точно висшите етажи на властта и единствено тях, в случай че се одобряват тези промени в същия този закон, който визира пострадалия в процеса, всички тези неща са доста сериозна посока в тази посока ", съобщи Зарков.

Корупционните закононарушения са сложни за доказване, означи правосъдният министър. „ И този, който дава, и този, който взема, има целия интерес на света това да не се разбере. Те изискват експертиза и опит от проверяващия орган. Когато става дума за откриване на закононарушения по високите етажи на властта, идва и втората компликация - позвъняване по телефона, от човек, който е на власт, някой, от който може да сте подвластен, т.е. има неофициално въздействие върху вашето следствие. За да решим тези два казуса, би трябвало да съберем качествени хора и второ, да създадем по този начин да са предпазени от такова позвъняване ", разясни той.

За тази цел се планува да има ясно разделяне сред оперативните чиновници в КПКОНПИ и висококвалифицирани адвокати, които ще бъдат проверяващи инспектори. „ Ще създадем комисия, която ще е от 5 души, която да не е избирана от Народното събрание, тъй като там се избира посредством болшинство - същото, което избира и Министерския съвет, който най-вероятно ще бъде съществена тематика на работата на тези хора. Ще вземат участие Върховният административен съд, Върховният касационен съд, президентът и Народното събрание, който като върховен орган, също би трябвало да има представител. Ако приемем закона, ще се появят и претенденти ", изясни Зарков. Те ще имат петгодишен мандат и ще се сменят на ротационен принцип, добави той.

Той съобщи, че редом с диалозите за образуване на държавно управление, би трябвало да стартира и законодателната активност на Народното събрание. „ Общите равнища на корупция въздействат освен на задграничните вложители, само че и на българските такива. Бюджетът се одобри късно, беше обновен късно, а в този момент нямаме ясно болшинство, което да застане зад политики, които са числата в бюджета ", разяснява той.

Пътят на България към „ Шенген " минава през съпротивата на Нидерландия, съобщи правосъдният министър. Той съобщи, че в последните няколко месеца са положени съществени старания тази тематика да се вдигне още веднъж на дневен ред и тя да участва в дневния ред на съвещанията на Екологичен потенциал през декември. „ Нидерландия нямат причини. Внимателният прочит на резолюцията на нидерландския парламент демонстрира, че там се дава известна опция на държавното управление ", означи Зарков.

България от Румъния водят дружно процеса по договаряния за влизане в „ Шенген " и отделянето им е невероятно, безапелационен бе той.

Дарик радио, „ Седмицата "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР