Съдебната реформа не е на път да се случи. В

...
Съдебната реформа не е на път да се случи. В
Коментари Харесай

Татяна Дончева: В сегашния вид съдебната реформа е козметична, структурата в прокуратурата е по сталински модел

" Съдебната промяна не е на път да се случи. В настоящия си тип, в който се предлага, е козметична. Конституцията задава една рамка. Ако желаеме промяна, тази рамка би трябвало да се промени и да се напише различен текст в конституцията. Никола Филчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев провокираха доста въпроси като основни прокурори. Проблемът със следствието беше, че с стартирането на Министерство на вътрешните работи да проверява, се иззе цялото следствие. Оказа се, че чиновниците от следствието са конституционно уредени, само че нямат работа. Втората част касае същинската прокуратура. Йерархичната конструкция е уредена по сталински модел. Там горната инстанция подрежда какво разбиране да има долната, до момента в който в съда това не е по този начин ". Това съобщи Татяна Дончева пред БТВ. 

" На нас ни би трябвало механизъм за ефикасен надзор над основния прокурор. Не може Надежда Йорданова да каже, че желае да маха Гешев без доказателства и да показва единствено един отчет. Истинският проблем е, когато прокурорите стартират да натискат съдиите и стартират да ги заплашват с проблеми. Главният прокурор не се занимава с оперативна работа, само че по йерархията може да подреди на прокурори да задържат хора. Ако няма никакъв проблем, съдът ще ги пусне. Да се проверяват хора, не е работа на един магистрат. Той не е Джеймс Бонд или Джовани Фалконе. Прокурорът е черешката на тортата ", сподели още Дончева. 

" В Плана за развиване значителното развиване на тезите е вкарало страната в отговорности, които са нелепи. Онзи ден се одобриха няколко плана, които взаимно се изключват. Това освен е реплика, а дилетантщина. Фабрикуват се противоконституционни или безсмислени решения ", добави някогашният народен представител. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР