„Съдебна реформа няма как да се случи, докато не се

...
„Съдебна реформа няма как да се случи, докато не се
Коментари Харесай

Адв. Велислав Величков: Прокурорската колегия в България е като руската Държавна дума

„ Съдебна промяна няма по какъв начин да се случи, до момента в който не се забележи, че има още 2-3 текста в глава „ Съдебна власт “, които не са пипани при нито една от четирите ремонти, които са правени. Двата текста за прокуратурата в никакъв случай не са пипани. Затова, че основният прокурор е шеф на всички прокурори – нещо като Путин, който е шеф на всички щабове и околни територии “.

Това сподели за предаването „ Алтернативата “ адв. Велислав Величков, ръководител на неправителствената организация Инициатива „ Правосъдие за всеки “.

„ Решенията в прокуратурата ни се взимат на същия принцип, както в Държавната дума – Путин подрежда, депутатите незабавно се събират и гласоподават всичко, което той е споделил. Така и основният ни прокурор, без значение кой е той, подрежда и в Прокурорската гилдия мигновено се взимат всички нужни решения. Нещо повече, той има значимо въздействие и в Пленума посредством парламентарната квота в Съдийската гилдия “, изясни той.

„ Очаквам всеки миг правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе искане за предварително освобождение на Иван Гешев “, изрази вяра адв. Величков.

„ Професионалните и нравствени качества безспорно са значими, само че има систематична неточност в сформирането на Висшия правосъден съвет. Съдебна промяна значи не просто замяна на лицата, които са във Висш съдебен съвет, а значи смяна на структурата и състава на Съвета. Първо би трябвало да се понижи парламентарната квота, след това – да се промени методът на избор и критериите за парламентарната квота “, уточни той.

„ Преместването на Бюрото за защита е като да ви сменя копчето на балтона, без да сменим балтона. Съдебната промяна още не е почнала. Ако има съзнателно закъснение на правосъдната промяна, то би трябвало да бъде казано, с цел да може и жителите да имат своята дума и своя цивилен напън “, сподели още адв. Велислав Величков и добави, че забавянето на промяната в правораздаването е реалност.

ВИДЕО от цялото изявление на водещия Боби Ваклинов с адв. Велислав Величков:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР