Съдбата на въглищните централи стана причина за скандал между депутати

...
Съдбата на въглищните централи стана причина за скандал между депутати
Коментари Харесай

БСП и Възраждане на крачка от бой в спор кой повече брани въглищните централи

Съдбата на въглищните централи стана причина за скандал сред депутати от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ", които насмалко не си посегнаха и физически.

Депутатите от Българска социалистическа партия и от партията на Костадин Костадинов наскачаха към трибуната, което принуди стремително ръководителят на Народно събрание Вежди Рашидов да даде изключителна отмора. " Заради вълнения в залата давам 15 минути отмора ", побърза да каже Рашидов.

Спорът потегли от искане на " Възраждане ", изразено в декларация от депутатката Искра Михайлова, Народното събрание да вземе решение за опазване на централите от Маришкия басейн и да подсигурява работните места на миньорите.

В отговор Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия напомни, по думите му, на " новоизлюпените партии ", че такова решение към този момент е взето още на 31 януари 2020, когато тях ги е нямало в Народното събрание, като засяга " Възраждане " и " Продължаваме промяната ". Стойнев цитира решението на Народното събрание от този момент, инициирано от Българска социалистическа партия и подкрепено от ГЕРБ, в което е записано, че Народно събрание задължава държавното управление да не позволява в дълготраен проект прекратяването на действието и ограничението на потенциала на въглищните централи.

" За да преведа на сътрудниците, които откриват топлата вода, българският парламент към този момент е взел това решение. И ГЕРБ го е подкрепил. Тези новоизлюпени партии манипулират хората ", сподели Стойнев. " Българските миньори и жители би трябвало да бъдат спокойни ", добави той.

В отговор скочи Цончо Ганев на трибуната, наскачаха и депутатите от Българска социалистическа партия, които го наобиколиха, последваха ги и националните избраници от " Възраждане ", само че до физически конфликт не се стигна. Предотврати го Вежди Рашидов, който даде къса отмора.

След нея кавгата за малко продължи, макар че Рашидов предизвести: " След заявления мнения няма да има, кавги не ми трябват ".

Цончо Ганев обаче получи опция да се изкаже, както и соцдепутатът Георги Гьоков от Стара Загора, който пък се обиди, че " Възраждане " излъгали по негов адрес.

" Възраждане " имаше декларация, в която отбелязя проблем със закриването на тецовете в България и бяхме поканили всички депутати от Стара Загора. Г-н Гьоков излъга от трибуната, че не е бил поканен ", сподели Цончо Ганев.

Гьоков изясни, че изпращането на мейл не е покана, в случай, че са всеки ден дружно в Народното събрание. " Три пъти ми споделиха името, упрекнаха ме в неистина ", настояваше той за персонално пояснение пред Рашидов, който в началото не му даваше думата. Все отново отстъпи и Гьоков се отбрани с имитация към " Възраждане ": " Няма по какъв начин да ме обвинявате в неистина ", като отхвърли да е отказвал да участва на срещата с миньорите.

" Няма да разреша да се карате в Народното събрание, това държание е безобразно ", съобщи Вежди Рашидов, а Йордан Цонев се обърна към всички в пленарната зала: " Не загрижеността за миньорите ще остане в медиите, а абсурдът ". Зам.-председателят на Народно събрание също прикани " да се поставя завършек на този вид държание ", тъй като той не способства за имиджа на Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР