Съдбата на въглищните централи е в някаква степен резултат на

...
Съдбата на въглищните централи е в някаква степен резултат на
Коментари Харесай

Екоминистърът Юлиан Попов: Пазарът ще определи съдбата на въглищните централи у нас

Съдбата на въглищните централи е в някаква степен резултат на някакви политически решения, само че главният фактор, който ще дефинира ориста им, е пазарът. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов по БТВ.

При тези цени на електрическата енергия в този момент и предстоящите в бъдеще, въглищните централи не са конкурентноспособни на пазара. Това взема решение тяхната орис и ние вършим всичко допустимо да осигурим основно енергийната сигурност по разнообразни способи, освен посредством удължение на работата на въглищните централи. Не може една централа, която не устоя на пазара, непрестанно да бъде поддържана, това е срещу законите, разяснява министърът.

По думите му има няколко вероятни сюжета за въглищните централи, като се чака в България те бъдат закрити през 2038 година Според Попов обаче централите няма да устоят дотогава.    

Едната въглищна централа има преференциален контракт, който изтича през 2024 година Другата централа има контракт до 2026 година След тези дати тяхната сила става доста неконкурентоспособна. А това са частни централи, те освен че нямат механизми за финансово подкрепяне, те нямат никакъв интерес от това, разяснява министърът. 

Според него е доста значимо бързо да се придвижи модернизацията на техните съоръжения, в направления, разнообразни от въглищата. Те могат да минат на боклуци, биомаса, други елементи могат да минат на биогаз и т.н, уточни министърът. 

Попов добави, че страната се пробва да обезпечи на хората, които в този момент работят във въглищните централи, постоянна работа и в бъдеще, посредством Плана за възобновяване и резистентност, Модернизационния фонд, териториалните проекти. Според него всичко това ще сътвори условия за обилни вложения. 

По груба сметка, в идващите 10 години „ Марица Изток “ може да притегли вложения сред 20 и 30 милиарда евро. Това значи да се основат повече работни места, в сравнение с хора има там. Това значи постоянни работни места, които са свързани с новата енергетика, а не с въглищата, разяснява още министърът. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР